"We moeten kinderen van Belgische IS-strijders terughalen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Belgische regering heeft een rol te spelen in de repatriëring van de kinderen van Belgische IS-strijders uit Syrië of Irak. Dat vindt federaal procureur Frédéric Van Leeuw, zei hij gisterenavond op de RTBF. "Die kinderen moeten we terughalen. We moeten denken aan hun familie." Begin deze week was heel wat te doen om een reportage van VRT-journalist Rudi Vranckx, waarin hij een aantal Belgische vrouwen - vaak met jonge kinderen - ontmoet in een Syrisch vluchtelingenkamp. Zij waren hun echtgenoten gevolgd naar IS-gebied, maar willen nu terug naar eigen land. N-VA-Kamerlid Peter De Roover was echter duidelijk: de regering gaat hen of de kinderen niet actief repatriëren. Kinderen tot 10 jaar mogen in principe terugkeren, maar dat zal enkel gebeuren als de kans zich voordoet.

Federaal procureur Frédéric Van Leeuw, die het terreuronderzoek in ons land leidt, is het daar niet mee eens. "De repatriëring van de vrouwen is afhankelijk van eventuele internationale aanhoudingsmandaten. Maar de kinderen moet je terughalen", is hij duidelijk. "We moeten hun lijden niet nog erger maken. We moeten denken aan hun familie", zei hij gisterenavond in 'Jeudi en prime'.

Volgens Van Leeuw hebben Irak of Syrië niet de middelen om die kinderen terug te brengen, en is dat voor hen ook niet prioritair. Bovendien zouden de familieleden van de kinderen hier wel eens zelf naar IS-gebied kunnen trekken om hen te zoeken, ook dat brengt risico's met zich mee.

bron: Belga