Direct naar artikelinhoud
Bitcoin

Hackers vallen stadsbestuur aan en eisen losgeld in bitcoin

Hackers vallen stadsbestuur aan en eisen losgeld in bitcoin
Beeld ANP

Hackers hebben de computers aangevallen van Atlanta, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Georgia. Ze eisen losgeld in bitcoins, meldde het stadsbestuur gisterenavond.

De cyberaanval legde verscheidene applicaties plat, waaronder de app waarmee gebruikers hun facturen kunnen betalen en de toepassing die toegang geeft tot gerechtelijke informatie, zei burgemeester Keisha Lance Bottoms op een persconferentie. "Dit is een heel ernstige situatie", luidde haar commentaar.

De stad merkte donderdagmorgen ongebruikelijke activiteit op haar servers op. Sommige stedelijke gegevens bleken versleuteld. Volgens plaatselijke media beloofden de computerkrakers de versleutelde bestanden te deblokkeren in ruil voor 51.000 dollar in bitcoins. De FBI en het departement voor binnenlandse veiligheid van de Verenigde Staten werden verzocht te helpen bij het onderzoek.

Ransomsoftware

Cyberaanvallen met ransomware troffen vorig jaar ruim 200.000 bedrijven, ziekenhuizen en regeringsagentschappen in 150 landen. De slachtoffers riskeren al hun data te verliezen als ze het geëiste losgeld niet betalen.

De hackers van Atlanta gebruikten mogelijk software ontwikkeld door het veiligheidsagentschap NSA (National Security Agency) die door de groep Shadow Brokers gehackt werd.