© Shutterstock

Last van nachtmerries? Je kan er iets aan doen

Het is voor niemand leuk om in dromenland geconfronteerd te worden met achtervolgingen, bloedvergieten en andere narigheid. Maar uit wetenschappelijke studies blijkt dat wie last heeft van psychische aandoeningen nog vaker af te rekenen krijgt met nachtmerries. De Nederlandse klinisch psychologe Annette van Schagen heeft echter voor haar doctoraatsonderzoek succesvol een therapie toegepast die nachtmerries kan ombuigen in een droom met een vrolijk einde.

flb

In plaats van monter op te staan, word je wakker met een ellendig gevoel en die donkere wolk blijft een hele dag boven je hoofd hangen. Een pretje is het vaak niet, het hebben van nachtmerries, en vaak blijven ze je nog achtervolgen ook. Je zou er echter zelf wat aan kunnen doen en dat is zeker interessant voor mensen die al met psychische problemen kampen, want zij zouden nog meer met nare dromen af te rekenen krijgen. Van nachtmerries wordt er wetenschappelijk trouwens pas gesproken als er echt angstaanjagende en afschuwelijke dingen zijn gebeurd in de droom, zo erg dat ze ook jouw dag naar de knoppen helpen.

Voor haar doctoraatsstudie pastte Annette van Schagen de techniek van imagery rehearsal therapy, of kortweg IRT, toe op mensen met algemeen voorkomende psychische klachten. "Bij IRT komt het erop neer het scenario van een terugkerende nachtmerrie te herschrijven, zodat die goed afloopt", vertelt de psychologe aan EOS. "We focussen dus bewust op het einde van de droom, waarbij we aan patiënten vragen zich dat nieuwe einde meerdere keren per dag in te beelden."

Een groep kreeg een behandeling van zes uur IRT en een controlegroep niet. En wat bleek, de patiënten die IRT hadden gehad, gingen beter vooruit. Zo werden niet alleen hun psychische klachten minder sterk, ook het aantal en de intensiteit van hun nachtmerries verminderde significant.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer