200 inschrijvingen minder aan UHasselt na gehypete opleidingen

Aan de UHasselt in Diepenbeek zijn vandaag 1.350 studenten met het nieuwe academiejaar gestart. Dat zijn er 200 minder dan een jaar geleden. "Dat is voor een stuk te verklaren door de 'ingekantelde' opleidingen die vanuit de hogescholen gekomen zijn, zoals die van kinesist en industrieel ingenieur. Ze werden gehypet, maar we zien nu een correctie op die opleidingen, waar we de grootste daling zien", aldus directeur communicatie en marketing Koen Santermans.

MCe

Alle universiteiten kennen minder nieuwe inschrijvingen dit jaar, maar in de UHasselt is de daling het meest dramatisch: 15 procent minder tegenover vorig jaar. Dit jaar zijn er tot nu 1.250 nieuwe studenten ingeschreven, vorig jaar waren dat er 1.500. “Wij zijn natuurlijk ook veel kleiner dan de andere universiteiten”, merkt woordvoerder Koen Santermans op. “Als één grote richting het bij ons minder goed doet, heeft dat direct een sterke procentuele invloed. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld een stijging van 17 procent. We merken wel dat opleidingen die overgekomen zijn uit de hogescholen, zoals bewegingswetenschappen en industriële ingenieurswetenschappen, de afgelopen jaren sterk gehypet zijn, waardoor we nu een correctie zien. Maar alle andere wetenschappelijke richtingen doen het dan wel weer veel beter dit jaar. Ik heb daar niet meteen een verklaring voor. De analyse maken we binnenkort.”

Late beslissers

Ook bij de KU Leuven daalt het aantal nieuwe inschrijvingen, met 9,50 procent. De universiteit wilde gisteren niet reageren.

Bij de UGent is er nu een daling van 5 procent. “Maar gezien het academiejaar dit jaar een week later start, hebben studenten ook langer de tijd om zich in te schrijven”, luidt daar de verklaring.

De Universiteit Antwerpen kent met 4,3 procent de minst sterke daling. Van de VUB waren er nog geen cijfers beschikbaar omdat de inschrijvingen dit jaar 15 dagen vroeger gestart zijn en er dus nog geen vergelijking mogelijk was.

CLB’s kunnen niet meteen verklaren wat de daling veroorzaakt. “Misschien speelt het hogere inschrijvingsgeld mee”, luidt het. Ook vinden leerlingen beter de weg naar Onderwijskiezer.be, de website die hen helpt om de juiste studierichting te vinden. Misschien is het ook zo dat studenten gewoon later beslissen. “Maar dat is een evolutie die al een tijd aan de gang is”, zegt Dirk Verreycken, projectleider van Onderwijskiezer.be. Hij ziet eerder een probleem in de strenge studievoortgangsmaatregelen. “Universiteiten leggen veel druk op studenten met bepaalde targets die moeten gehaald worden of ze mogen niet verder studeren. Dat schrikt studenten wel wat af, merk ik. Hogescholen gaan daar overigens veel vlotter mee om.”

Dat zou meteen een verklaring kunnen zijn voor de status quo aan de meeste hogescholen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer