Advocaten Wesphael trekken werk experts in twijfel

© BELGA

De advocaten van Bernard Wesphael hebben maandagochtend al meteen twijfel gezaaid over het werk van verschillende experts in het onderzoek naar de dood van Véronique Pirotton. Vooral de psychiater die de politicus omschreef als een leugenaar, kreeg er van langs.

Eerst kreeg de jury de akte van inbeschuldigingstelling te horen. Advocaat-generaal Alain Lescrenier beschuldigde Wesphael van doodslag. Een aantal hypotheses wijzen in die richting. Zo waren er kneuzingen op het lichaam van de vrouw en werden ook sporen van het hoofdkussen op haar gezicht aangetroffen, wat kan wijzen op een verstikking.

De verdediging schuift vooral de hypothese naar voren waarbij Pirotton zou zijn omgekomen door een gevaarlijke mix van alcohol en verschillende soorten medicatie. En als de jury zou vinden dat er twijfel bestaat over de exacte doodsoorzaak, moet ze “de beslissing nemen die het meest in het voordeel is van meneer Wesphael”, benadrukte advocaat Jean-Philippe Mayence. “Het gaat niet om een keuze, maar om een verplichting die voortvloeit uit de eed die elk jurylid heeft afgelegd.”

“Onaanvaardbare” expertise

Volgens de verdediging hebben de experts in het onderzoek soms foute of tegenstrijdige conclusies getrokken. Vooral voor psychiater Hans Hellebuyck was Mayence bikkelhard. Volgens die expert beschikte Wesphael over een “uitzonderlijke capaciteit om te liegen”. Die expertise kwam volgens de verdediging voort uit een bezoekje van de psychiater aan Wesphael dat amper 50 minuten duurde. “Onaanvaardbaar”, volgens Mayence.

Volgens de verdediging zijn de feiten van doodslag helemaal niet compatibel met de persoonlijkheid van de politicus. Op basis van verschillende getuigen portretteerden ze hem als een pacifist, als iemand die radicaal tegen elke vorm van geweld is. Hij ontwijkt elk conflict, luidde het.

Het slachtoffer daarentegen schuwde het geweld allerminst, aldus de verdediging. Haar eigen zoon verklaarde dat ze fysiek agressief kon worden als ze te veel gedronken had. Ze ondernam ook al verschillende zelfmoordpogingen, zelfs nog enkele weken voor de feiten.

Geparfumeerde brief

Ook over de man met wie Pirotton een affaire had, vielen harde woorden. Hij is een belangrijke getuige in het proces. Blijkbaar liet die man zich tegenover Pirotton zeer negatief uit over Wesphael. Op zijn computer werden fotocollages aangetroffen waarop de politicus met nazisymbolen stond afgebeeld.

Wesphael verklaarde dat hij niets afwist van de affaire. Toen er een geparfumeerde brief in zijn brievenbus zat, zou Pirotton gezegd hebben dat die van een stalker kwam en dat ze een klacht zou indienen. Dat heeft ze volgens Mayence ook effectief gedaan, maar later ging ze op haar eentje bij de politie verklaren dat ze nog steeds aangetrokken was tot de afzender van de brief.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen