Reclamestunt van Proximus mag niet van Gentse politie, maar tegenactie is evenmin toegelaten

© Foto’s Gents Milieufront

Rond het Sint-Pieters­station in Gent is een oorlogje aan de gang. De inzet: zadelhoesjes. Proximus liet donderdag honderden fietszadels inpakken met paarse hoesjes. Mag niet. Maar alle hoesjes weer weghalen, zoals het Gents ­Milieufront daarna deed, mag óók niet, zegt de politie.

Bert Staes

Wie zijn fiets af en toe achterlaat bij het Sint-Pietersstation, kent de zadelhoesjes. Bedrijven gebruiken bedrukte plastic hoesjes al jaren als een techniek om reclame te maken. Ze schakelen firma’s in om in weinig tijd zo veel mogelijk fiets­zadels in te pakken.

Eigenlijk is dat verboden. Zo staat het in het politiereglement: “Het is verboden drukwerk, stalen of voorwerpen op geparkeerde of gestalde voertuigen te plaatsen.” Een fiets is een voertuig. Reclame maken op een fiets mag bijgevolg niet, bevestigt een woordvoerder van de Gentse politie.

Verboden

Groot was dan ook de verontwaardiging van het Gents ­Milieufront, een organisatie die zich inzet voor een duurzamere stad, toen donderdag­ochtend honderden paarse Proximus-zadelhoesjes werden aangebracht op de fietsen in de omgeving van het Sint-Pietersstation.

Het Milieufront haalde dezelfde ochtend nog alle zadelhoesjes één voor één weer weg. “Een fiets is geen reclamebord. We krijgen er geregeld klachten over. En het is verboden”, zegt woordvoerder Steven ­Geirnaert. “Iedere keer dat hoesjes worden geplaatst, halen wij ze weer weg.”

“Wij zijn niet tegen een hoesje op zich – deel er uit zoveel je wil – maar trek ze niet ongevraagd over een fietszadel. Je plakt toch ook geen affiche op een auto?”

Stelen

Maar zadelhoesjes wegnemen mag dus ook weer niet, zegt de Gentse politie. “Daarvoor zijn de mensen van het Milieufront niet bevoegd. Ze mogen geen vaststellingen doen en ook geen zaken verwijderen. Als je iemand door een rood licht ziet rijden, mag je die ook niet tegenhouden om te zeggen dat hij een boete krijgt. Dat is de bevoegdheid van de politie.”

Steven Geirnaert: “We dienen een klacht in bij de Stad Gent, maar we weten niet goed wat men daar met onze klacht doet. Bovendien is zo’n klachtenprocedure te traag. Morgen is het overigens weer een andere firma die zadelhoesjes plaatst. Maar wij stelen niets. Proximus mag zijn hoesjes bij ons komen halen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen