© Jimmy Kets

Helft studenten richt kot in met tweedehands spullen

Op kot gaan staat voor veel studenten gelijk aan vrijheid. Eindelijk een eigen stek, die ze zelf kunnen bemeubelen en inrichten. Heel vaak gaan ze hiervoor op zoek naar tweedehands kotmateriaal. Zo kocht meer dan de helft meubelen, decoratiemateriaal en elektrische apparaten op de tweedehandsmarkt. Dit blijkt uit een onderzoek van 2dehands.be bij 500 Vlaamse kotstudenten en hun ouders.

mal

Vanaf vandaag trekken vele tienduizenden jongeren naar de Hogeschool. Volgende week start het academiejaar dan weer voor de universiteitsstudenten. Velen van hen gaan voor het eerst op kot en ontdekken dat een kotleven veel kosten met zich meebrengt. Alleen al aan de inrichting van hun kot geven studenten gemiddeld 575 euro uit. Opvallend is dat jongens hiervoor dieper in de buidel tasten dan meisjes (657 tegenover 494 euro). Gelukkig vinden ze op de tweedehandsmarkt vaak originele spullen voor de aankleding van hun kot tegen fors minder geld.

Nieuw tegenover tweedehands 11% van de nieuwbakken studenten nam zijn intrek in een volledig bemeubeld en ingericht kot. Van de overige respondenten ging bijna een derde op zoek naar ‘gratis’ kotgerief. Vaak gebeurde dit door de zolder van familie, kennissen en vrienden uit te pluizen.

Alhoewel slechts 36% van de respondenten het oneens was met de stelling ‘waarom iets nieuws kopen als je het ook tweedehands op de kop kan tikken’, kocht bijna de helft toch uitsluitend nieuwe meubelen en andere spullen voor op kot. Een veel voorkomende reden hiervoor was ‘ik had niet aan tweedehandsspullen gedacht’.

De ruime helft van de respondenten die wel tweedehandsmateriaal kochten voor de inrichting en bemeubeling van hun kot, gaf ‘de voordelige prijs’ als één van de argumenten op. “Behalve de prijs beïnvloedt de zorg om het milieu het koopgedrag van jongeren; 41% kocht ‘gebruikte’ meubelen en andere spullen omdat hergebruik duurzamer is. Als ze tweedehands beschikbaar zijn voor minder geld, waarom zou je de producten dan ook nieuw kopen?”, aldus Petra Baeck, woordvoerster van 2dehands.be.

Daarnaast vindt 38% van de jongeren het zoeken naar tweedehands producten gewoon leuk. Tenslotte koopt een kwart van de respondenten (24%) tweedehands omdat de producten origineel en nieuw moeilijk te verkrijgen zijn. “Dit laatste sluit perfect aan bij de jongerentrend ‘perfectly imperfect’; hun interieur hoeft niet nieuw en ‘perfect’ te zijn, maar eerder een verzameling van unieke items die bij hun persoonlijkheid aansluiten. Ik verwacht dat deze trend zeker nog een poos zal aanhouden en dat de jeugd dus steeds vaker de weg naar de tweedehandsmarkt zal vinden,” aldus Petra Baeck.

Top 5 van de meest gekochte tweedehands meubelstukken

1.Zetel (25%) 2.Bureau (23%) 3.Nachtkastje (21%) 4.Stoelen (20%) 5.Bed (19%)

Top 5 van het meest gekochte tweedehands keukengerei en decoratiemateriaal

1.Vaas/beeldje (20%) 2.TV (13%) 3.Borden en bestek (10%) 4.Schilderij of poster (9,5%) 5.Microgolfoven (9%)

Een ‘nieuwe’ thuis “86% van de kotstudenten maakt het graag gezellig op zijn kot, en beschouwt dit als zijn nieuwe thuis. Een tip: wees creatief en haal voorwerpen uit hun oorspronkelijke context en plaats ze binnen een nieuwe. Een houten ladder wordt zo een boekenrek, oude videohoesjes worden opbergdoosjes, je atlas uit het middelbaar verknip je en stop je in kaders als wanddecoratie, een bokaal wordt een hippe jarlamp. Voor geen geld maak je je kot tot je eigen unieke plek, weg van de eenheidsworst,” besluit Petra Baeck.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer