© Ivo Meulemans

Man steekt zakenpartners met mes dag voor overname van winkel

Na een bitse discussie over de overnameprijs van een kruidenierszaak stak Farhank A. (31) uit Turnhout zijn twee zakenpartners met een mes. “Per ongeluk”, beweerde hij. Het parket geloofde hem niet en vorderde twee jaar gevangenisstraf.

Ivo Meulemans

De Irakees Farhank A. had één grote droom: een eigen winkel uitbaten. Zijn keuze viel op een kruidenierszaak in de De Merodelei in Turnhout. Voor 22.000 euro zou hij de aandelen van Abdullah K.I. overnemen. Samen met de andere zaakvoerder, Abdulkarim H., zou hij de zaak vanaf 1 september 2016 uitbaten.

Maar de dag voor de overname kwam het tot een zoveelste discussie over de overnameprijs. Volgens Farhank A. bedroeg de prijs geen 22.000 euro, maar 17.000 euro. Een deel van dat bedrag had de overnemer in natura betaald. Hij had immers zijn BMW ter waarde van 8.000 euro aan Abdullah K.I. geschonken.

De discussie escaleerde en Farhank A. greep een mes. Met het wapen stak hij zijn opponent in de schouder. Toen Abdulkarim H. tussenbeide wilde komen, kreeg hij een steek in de buik.

De dader vluchtte weg. “Mijn cliënt is hem nog achterna gelopen, maar hij moest uitgeput de strijd staken. Over het hele traject liet hij een bloedspoor achter”, zei meester Bart D’Haene. “Mijn cliënt heeft nog geluk gehad dat hij de uithaal zag aankomen en heeft zich nog kunnen omdraaien. Voor hetzelfde geld was hij dood geweest.”

Arbeidsongeschikt

Abdullah K.I. was maanden arbeidsongeschikt en vroeg een schadevergoeding. “Mijn cliënt is kapper en heeft zijn arm een tijdlang niet kunnen gebruiken”, zei meester D’Haene. Abdulkarim H. moest de zaak noodgedwongen sluiten. “Door de verwondingen kon hij niet zeulen met bakken groenten en fruit”, zei meester Ellen Geerts.

De beklaagde beweerde dat de steken per ongeluk waren toegebracht. “Het was niet met opzet. De discussie ontaardde en ik heb de slachtoffers geraakt”, zei Farhank A. “Ik wil deze zaak afsluiten.”

De aanklager geloofde hem niet. “De steekwonden waren van die aard dat ze doelbewust waren toegebracht”, zei substituut Sofie Bruyninckx. “Waarom sloeg hij op de vlucht en meldde hij zich pas een dag later bij de politie? Ik vorder twee jaar cel.”

De verdediging vroeg om een werkstraf. “Toen de zakenpartner de prijs opnieuw wilde verhogen, is mijn cliënt tilt geslagen. Hij heeft veel geld verloren en zat een maand in voorarrest”, zei meester Jozefien Boeckxstaens. “Hij is getrouwd met een Belgische vrouw en heeft twee kinderen. Hij beseft dat hij zich in nesten heeft gewerkt.”