ANP
Volledig scherm
© ANP

Nieuwe koplampen kunnen tegenliggers tot 10 seconden verblinden

Volgens een Brits onderzoek vormen sommige koplampen van auto's een groot gevaar voor andere automobilisten. Na verblinding door een koplamp duurt het tot wel tien seconden voordat opnieuw volwaardig gezien kan worden. De nieuwe koplamptechnologie zal door een VN-werkgroep aangepakt worden. 

32 reacties

  • Robert Bruyland

    6 jaar geleden
    De snelheidsremmers dragen ook veel bij aan de verblinding.ook verantwoordelijk voor kapotte ophanging.
  • Steven van Sas

    6 jaar geleden
    Die led-lichten in de bumper zijn veel erger. Dat licht is niet gebundeld. En ik meen dat het bij een kia is:de achterlichten alles bij mekaar en dan de pinker daar een halve meter onder net buiten je gezichtsveld als je vooruit kijkt... Vreselijk irritant om toch maar een ander design te hebben
  • Yvan Lissens

    6 jaar geleden
    Als xenon goed afgeregeld is en in de juiste behuizing zit dan zijn ze niet verblindend. Meestal is het aftermarket spul dat verblinding veroorzaakt.
  • Piet van Helsing

    6 jaar geleden
    ook interessant: in 1959 en 1960 had cadillac een autronic eye op het dashboard. Dit optisch oog detecteerde de tegenliggers en dimde dan automatisch de koplampen om de tegenliggers niet te verblinden. 1959, een andere tijd (ook minder auto's), nu is de mentaliteit helaas meer egocentrisch geworden.
  • Jurgen Van Den Bergh

    6 jaar geleden
    Dat is een interessant weetje armand. Bedankt.