© Tumble 'n Dry

Grasstrepen? Sausvlekken? Zo krijg je alle vlekken uit kinderkleding

Kinderen en vlekken? Het blijft een topcombinatie. Van grasstrepen tot inktvlekken, met deze handige tips krijg je alle vlekken uit kinderkleding!

JaCs

Natte vlekken (saus, inkt…)

First things first: van zodra je een vlek hebt gespot op de kleding van je kids, probeer je best zo snel mogelijk in te grijpen. Hoe langer de vlek de kans heeft om in te trekken, hoe moeilijker het wordt om ze te verwijderen.

Inktvlekken

Balpen of viltstift gemorst op hun kraakwitte hemd? Balpenvlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon met een beetje pure alcohol of citroensap. Die hardnekkige vilstiftplekken krijg je weg met een beetje melk. Makkelijk, toch?

Saus

Kliederen met een vol bord spaghettisaus? Kids will be kids. Schraap zoveel mogelijk brokjes saus van hun kleding. De rest krijg je weg met een mengsel van warm water en afwasmiddel (dit werkt ontvettend). Zit de vlek nog steeds op hun kleding? Het klinkt misschien raar, maar reinigingstabletten voor kunstgebitten doen wonderen. Los het tablet op in een half glas (heet!) water en giet voorzichtig op de vlek. Even inwrijven en klaar!

Lijm

Lijmresten gemorst tijdens het knutselen? Die harde korstjes maken het moeilijk om in 1-2-3 uit hun kleding te krijgen. Nagellak remover zorgt ervoor dat de lijm terug vloeibaar wordt. Was alles uit met heet water en oldschool wasmiddel.

Bloed

Gevallen tijdens het spelen, gesneden aan papier of een korstje open gekrabt…Bloedvlekken zijn bijna wekelijkse kost als je kinderen hebt. Spoel hun kledij met koud water en laat een flinke dosis zout hun werk doen. Bloedvlekken? Welke bloedvlekken?

Fruitsap

Zijn je kids iets te gretig geweest tijdens het inschenken van hun dagelijks sapje? Behandel de vlek met een warm sop en een paar druppels witte azijn. Goed naspoelen en klaar!

Droge vlekken (gras, aarde…)

Gras

Kids die vol enthousiasme buiten spelen, het blijft iets moois om te zien. Die grasvlekken op hun jeans? Jammer genoeg onvermijdelijk. Ook bij grasvlekken moet je zo snel mogelijk in actie schieten, net omdat het zo snel invreet. Een sopje van heet water en klassiek wasmiddel does the trick. Toch nog grassporen? Pure alcohol of tandpasta maakt hun jeans weer als nieuw!

Aarde

Aardevlekken laat je best wél een tijdje drogen. De losse stukjes aarde kan je zo afborstelen of stofzuigen. Warm water met een scheutje afwasmiddel verwijdert de resten van de vlek.

Kauwgom

We zijn allemaal weleens vergeten dat er een losse kauwgom in onze broekzak zat, niet? Kauwgomvlekken krijg je weg door ijsblokjes over de vlek te wrijven. Daardoor wordt de gom hard en kan je hem zo afkrabben. Nog niet hard genoeg? Leg hun kleding een uurtje in de diepvries, zo wordt de gom hard in no time.

Zo blijft de favoriete jeans van je kids langer mooi

© Tumble 'n Dry

Van playdate tot feestje, jeans is áltijd een geschikt stevig kledingstuk. Bang dat het lievelingsitem van je kids snel verslijt? Zo gaat hun jeans langer mee!

Beperk het aantal wasbeurten

We weten het, vlekken en kinderen lijken voor elkaar gemaakt te zijn. Vlekken op hun favoriete jeans? Gooi hun broek niet meteen in de wasmachine! Door het aantal wasbeurten te beperken, voorkom je dat het zijn kleur en vorm verliest.

Toch een storende vlek op hun good old denim? Gebruik een beetje zeepsop of ontvettende shampoo om de vlek te verwijderen. Is de jeans een beetje muf geworden? Niet de wasmachine, maar de diepvriezer is je beste vriend. De koude verwijdert bacteriën en zet de vezels vast. De jeans is op die manier een langer leven gegund!

Vermijd de droogkast

Was je toch liever met de wasmachine? Draai de jeans binnenstebuiten en was nooit op een hogere temperatuur dan 30 graden. Laat jeans altijd drogen aan de buitenlucht. In de droogkast heb je een grotere kans op krimpen en verslijt de jeans sneller (door hitte en droogte). Willen je oogappels absoluut hun favoriete jeans meteen dragen? Zet je droogkast dan op de laagste stand en het kortste programma.

Last but not least: hang jeans nooit op in je kleerkast, maar vouw ze dubbel in een rol en stapel ze in de kleerkast van je kids.

Daarom koop je kinderschoenen beter niet op maat (maar een beetje te groot)

© Rondinella

Meer dan de helft van de kinderen draagt te kleine schoenen, net omdat ze bij de aankoop reeds te klein worden gekocht. De juiste schoenmaat vinden, is dan ook echt 'maatwerk' waarbij je je niet zo maar op de schoenmaat kan baseren. Hoe je wél de juiste maat vindt, lees je hier.

Kijk naar de lengte en breedte van de voet zélf

Zowel te kleine schoenen als te grote schoenen zorgen voor voetproblemen. Maar hoe weet je welke schoen te klein is en hoe weet je welke schoen te groot is? Kijk altijd eerst naar de voet zélf in plaats van naar de schoenmaat die vaak ook nog eens sterk verschillend is per merk. Laat je kids daarom rechtop (en op blote voeten) op een stuk papier staan.

Teken nu de omtrek en bepaal de afstand tussen het puntje van de grote teen en de hiel. Belangrijk: tel hier nu 12 millimeter bij. Kinderen maken meer 'voetbewegingen' dan volwassenen en moeten hun tenen vlot kunnen spreiden, buigen en bewegen, dus die extra speling rond de tenen is een must. Ook is het belangrijk dat de schoen altijd goed aansluit in de breedte: de beste aansluiting vind je nog altijd bij lederen schoenen met veters.

Tip: meet altijd beide voeten. Tot ongeveer 2-3 jaar kan de asymmetrie groot zijn doordat de voeten snel groeien, maar niet noodzakelijk ook gelijktijdig groeien.

Te grote of reeds gedragen schoenen? Geen goed idee!

Ook te grote schoenen zijn een no go: ondanks dat ze zeker en vast voldoende bewegingsvrijheid bieden, boeten ze in aan ondersteuning. Hoe jonger je kind, hoe moeilijker het in te schatten is welke schoenmaat hij of zij enkele maanden later zal hebben. 'Op de groei' kopen is dus eveneens geen goed idee. Een klein verschil kun je wel oplossen met een inlegzooltje, maar houd er rekening mee dat ook dan de schoen geen optimale ondersteuning biedt.

Schoenen doorgeven aan jongere broers of zusjes doe je ook beter niet: door het dragen heeft de schoen al heel wat steun verloren. Zelfs als de schoen er nog goed uitziet langs de buitenkant, is de pasvorm reeds aangetast en kan deze mogelijk niet meer de juiste ondersteuning bieden. Zijn de schoenen niet veel gedragen? Dan kun je het wel overwegen op voorwaarde dat de voeten ongeveer dezelfde vorm hebben.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer