Onrust in Matongé-wijk, betoging voor Congolese ambassade

In de Matongé-wijk in Brussel zijn veel mensen op straat gekomen naar aanleiding van de rellen in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Daar is het tot rellen gekomen bij een betoging van tegenstanders van president Joseph Kabila. Die eisen dat Kabila, van wie het mandaat ten einde loopt, zijn ontslag aankondigt en dat er verkiezingen komen. Intussen zou het in Matongé opnieuw rustig zijn.

De menigte die in de overwegend Congolese Matongé-wijk in Elsene op straat is gekomen, gooide een aantal vuilnisbakken omver en trok naar de Congolese ambassade in Brussel.

Daar werd een manifestatie gehouden om president Joseph Kabila "zijn vooropzeg" te geven, drie maanden voor het aflopen van zijn mandaat, op 20 december.

De Congolese grondwet laat Kabila niet toe zich opnieuw kandidaat te stellen, maar tot nu toe heeft hij nog niet laten blijken dat hij van zin is zijn functie neer te leggen. Normaal zouden er dit jaar presidentsverkiezingen moeten gehouden worden, maar men is zelfs nog niet begonnen met de voorbereidingen daarvan en dus lijkt het onmogelijk dat er nog dit jaar verkiezingen komen. 

In Kinshasa is het tot hevige rellen gekomen toen tegenstanders van Kabila wilden betogen tegen het aanblijven van de president. Daarbij zijn minstens vier en mogelijk zes doden gevallen, onder wie een aantal politieagenten, en het kwam ook tot plunderingen.

Artikel 73

"Volgens artikel 73 van de Congolese grondwet moet de Nationale Onafhankelijke Kiescommissie 90 dagen voor het verlopen van het mandaat van de zittende president de kiezer oproepen voor nieuwe presidentsverkiezingen, met andere woorden vandaag, op 19 september", zei Joseph Salomon Mbeka, de voorzitter van "Change in Congo", een van de organisatoren van de manifestatie. "Als dit artikel overtreden wordt, zoals dat nu het geval is, bepaalt artikel 64 dat elke Congolees de plicht heeft om elk individu of elke groep individuen te dwarsbomen die met geweld de macht grijpt, of die de macht uitoefent in overtreding van de grondwet."

"We zijn van mening dat vanaf vandaag Kabila een grondwettelijke staatsgreep pleegt, en we roepen de internationale gemeenschap op hem de rug toe te keren, aan hem en aan diegenen die deel uitmaken of deel uitgemaakt hebben van zijn systeem", zo zei hij. "In naam van het vrije Congo stellen we bijgevolg een regering van het algemeen welzijn in, die de macht van het volk, door het volk en voor het volk uitmaakt."

Meest gelezen