Auto mag lage emissiezone binnen, toch boete voor chauffeur

De auto van Benjamin, die zonder problemen de lage-emissiezone in mag, werd door de stad verkeerd geregistreerd, waardoor de man een boete kreeg. De fout werd rechtgezet, maar Benjamin moet zijn boete nog steeds betalen. “Niets aan te doen.”

brip

Het zit Benjamin uit Ekeren niet mee. De Mercedes waar hij mee rijdt, voldoet aan de Euro 4-norm, waarmee u zonder problemen de lage-emissiezone (LEZ) mee binnen kan. Maar de stad maakte een fout bij de registratie van de auto, en klasseerde hem als een Euro 3-type.

Het gevolg: Benjamin werd op de bon geslingerd. De fout werd later door de stad rechtgezet. Desondanks , moet Benjamin nog steeds de boete betalen. “Omdat ik geen bezwaarschrift heb ingediend”, legt hij uit. “Er is niets aan te doen volgens mijn advocaat. Ik moet betalen voor iets dat ik niet heb misdaan.”

Benjamin was zich na van geen kwaad bewust omdat de stad haar eigen fout had rechtgezet, en had daarom geen bezwaarschrift ingediend. “Als de stad haar fout rechtzet, ga ik er vanuit dat alles in orde is.”

Benjamin moet de boete binnen de tien werkdagen betalen, zo staat in een brief die hij kreeg van de deurwaarder. De boete bedraagt bijna tweehonderd euro, en ook de kosten van de advocaat moeten daar nog bij opgeteld worden. “Ik kan niets anders doen dan betalen, anders zal de deurwaarder langskomen om alles te inventariseren.” Benjamin is niet te spreken over de absurde situatie.

Het kabinet van schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud zegt dat de stad niks te verwijten valt. “De ‘fout’ waarover de bestuurder spreekt, ligt niet bij de stad”, zegt woordvoerster Liesbeth Brzyk. “Wij baseren ons op de gegevens in de DIV-databank. De bestuurder moet de auto steeds registeren, en zo komt die op een lijst terecht. Als die gegevens niet doorkomen, is de auto niet bekend onder de Euro 4-norm. De ‘rechtzetting’ waarover de bestuurder in kwestie spreekt, betekent naar alle waarschijnlijkheid dat hij inmiddels de registratie heeft voltooid. De beboeting is bovendien de bevoegdheid van een onafhankelijke ambtenaar, niet van de stad.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER