Maddens: "Geloofwaardigheid van N-VA in het gedrang"

Politicoloog Bart Maddens noemt het opzijschuiven van Hendrik Vuye en Veerle Wouters door de N-VA een belangrijk incident en vreest dat de geloofwaardigheid van de partij in het gedrang komt. In BEL10, op Radio 1, wees hij erop dat de N-VA nog altijd een Vlaams-nationalistische partij is en dat de gedefenestreerde politici de basisbeginselen van de partij alleen maar in herinnering hebben gebracht.

Vanmiddag besliste de N-VA om Vuye en Wouters uit het partijbestuur te zetten na hun "rebelse interview" van afgelopen weekend. Ze worden ook op non-actief gezet als gangmakers van de communautaire denktank van de partij.

"Ik was daardoor enorm verrast omdat Hendrik Vuye en Veerle Wouters alleen maar de basisbeginselen van de partij in herinnering hebben gebracht", reageert Maddens in BEL10. "De N-VA is toch nog altijd een Vlaams-nationalistische partij die volgens de partijstatuten streeft naar Vlaamse onafhankelijkheid." Dat de N-VA communautaire ambities zou hebben, noemt hij "de normaalste zaak van de wereld".

Hij begrijpt evenmin dat de N-VA niet overweg kan met kritische opmerkingen van eigen parlementsleden. "Een partij zou daar eigenlijk tegen moeten kunnen en zou voldoende democratisch moeten zijn om daarmee overweg te kunnen. Temeer omdat het de voorzitter zelf is die de bal aan het rollen heeft gebracht." Maddens verwijst naar het interview dat Bart De Wever vorig weekend zelf heeft gegeven aan L'Echo.

Hij vreest dat de geloofwaardigheid van de N-VA in het gedrang komt als Vuye en Wouters definitief aan de kant worden gezet. "We moeten afwachten wat er gebeurt", zegt hij. "Misschien schrikken ze wel na de heftige reacties in de media en corrigeren ze hun koers."

Meest gelezen