Peeters wil motorrijders op busbanen toelaten, Weyts niet akkoord

© belga/shutterstock

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) vraagt dat Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) busbanen openstelt voor motorrijders. Dat zou het fileprobleem verkleinen en de veiligheid voor motards opkrikken. Minister Weyts zit niet op dezelfde golflengte. “Als iedereen die busbanen gaat gebruiken, komt het nut ervan volledig te vervallen”, zegt hij.

adm

Minister Peeters, zelf een motorrijder, lanceert zijn oproep zondag naar aanleiding van de Dag van de Motorrijder. Peeters vindt het belangrijk dat motorrijders vandaag tips krijgen om veilig de baan op te gaan en hun vaardigheden kunnen testen alvorens het motorseizoen begint.

Tegelijkertijd roept hij Vlaams minister Weyts op busbanen open te stellen voor motorrijders. Minister Peeters stelt voor motoren op de busstrook als algemene regel in te voeren, met uitzonderingen waar het niet mag. Hij verwijst daarvoor naar studies die aangeven dat het fileprobleem daardoor aanzienlijk zou afnemen. “Het is ook veiliger dan te slalommen tussen het verkeer”, luidt het.

Zijn Vlaamse collega volgt hem echter niet. Minister Weyts wijst erop dat verschillende groepen gebruik willen maken van de busbanen, zoals spoedartsen en andere zorgberoepen, maar ook private bussen. “Een busbaan is per definitie een baan voor bussen. Dus voor het vervoer van grote groepen mensen en niet van enkelingen. Wat mij betreft kan dat voor De Lijn en private bussen. Als iedereen die busbaan gaat gebruiken, komt het nut ervan volledig te vervallen”, aldus de N-VA-minister.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen