Zestien vluchtelingen aangetroffen in koeltransport in Zeebrugge

In een koeltransport in Zeebrugge zijn maandagochtend zestien vluchtelingen aangetroffen. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Tien Iraniërs en zes Syriërs zaten al minstens vier uur tussen de lading verscholen.

Rond 7 uur werden de vluchtelingen in het koeltransport aangetroffen door de scheepvaartpolitie. Onder de vluchtelingen bevonden zich drie minderjarigen en een zwangere vrouw. Ze zaten verscholen in een lading met koeken en yoghurt. De temperatuur in het koeltransport bedroeg twee graden.

De vluchtelingen waren vier tot vijf uur eerder in Frankrijk op het koeltransport verstopt. Ze konden de deuren niet zelf van binnenuit openen. “Gelukkig werden de deuren reeds geopend in Zeebrugge en konden de mensen bevrijd worden. Mocht het transport de oversteek naar Groot-Brittannië gemaakt hebben, was de kans bestaande dat niet alle personen het zouden hebben overleefd”, aldus mensensmokkelmagistraat Frank Demeester. De vluchtelingen zijn ongedeerd.

Mensensmokkelaars maken steeds vaker gebruik van koeltransporten om vluchtelingen te verstoppen. “Omdat men ervan uitgaat dat deze transporten minder vaak worden gecontroleerd en de kans groter is dat de vluchtelingen in Groot-Brittannië geraken.” Het parket merkt op dat de smokkelbendes zich niets aantrekken van de risico’s voor de slachtoffers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer