Elf jaar geleden verloren ze hun dochter, nu brengen Walther en Regina bijzonder eerbetoon

© krv

Walther Deklerck (72) en Regina Carette (70) verloren elf jaar geleden hun dochter Mieke in een zwaar verkeersongeval. Een harde klap voor het koppel, dat het nog steeds moeilijk heeft om het verlies te verwerken. “Want de dood van je kind slijt niet.” Als eerbetoon aan hun dochter inventariseerden ze de afgelopen maanden alle SAVE-borden in de provincie.

Ronny Vanhooren

Op 27 december 2007 stortte de wereld van Walther Deklerck en Regina Carette in mekaar. Hun dochter Mieke, toen 25 jaar oud, verongelukte in een verkeersongeval met haar wagen. “Ze was op weg naar het appartement van haar vriendin”, vertelt het koppel. “Maar onderweg reed ze tegen de muur van het Canadese kerkhof in de Canadalaan in Passendale. Mieke overleefde het ongeval niet. Enkele weken nadien plaatsten we een zelfgemaakt kruis uit inox op de plek waar onze dochter het leven liet.”

Psycholoog

Inmiddels zijn Walther en Regina lid van de vereniging Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK). “Het is moeilijk om zo’n zwaar verdriet te verwerken”, vertellen ze. “Ons lidmaatschap van OVK is een blijvende herinnering aan Mieke. Elke drie maanden komen de leden samen in Roeselare voor een gespreksavond. Daar is ook altijd een psycholoog aanwezig die ons verdriet helpt plaatsen en verwerken. De dood van je kind slijt niet, maar erover praten helpt.”

OVK staat ook bekend om haar SAVE-borden (Samen Actief Voor Veilig Verkeer). De borden, die over heel Vlaanderen geplaatst worden, moeten bestuurders erop wijzen dat iemand jonger dan 25 jaar op die plek omkwam in een verkeersongeval. “Maar een SAVE-bord plaatsen op de plek waar Mieke verongelukte, was een moeilijke zaak. Het heeft drie jaar geduurd alvorens de gemeente Langemark-Poelkapelle toestemming verleende”, zegt Walther. “Het is geen traditioneel SAVE-bord, wel een granieten bord met dezelfde lay-out. Het originele SAVE-bord heb ik meegenomen naar huis en in onze tuin geplant.”

800 kilometer

Als eerbetoon aan hun dochter Mieke en om het verlies verder te verwerken, inventariseerden Walther en Regina de voorbije maanden alle SAVE-borden in West-Vlaanderen. “We zochten via internet, OVK, gemeentebesturen en allerhande publicaties waar ze precies staan. Zo hebben we tijdens onze reis van 800 kilometer alle 56 borden gefotografeerd en als inventaris opgeslagen. De foto’s van beschadigde borden hebben we opgestuurd naar OVK. Zo kan de schade hersteld worden.”