Videospeler inladen...

Kwart van patiënten gelooft dat antibiotica helpen tegen virussen

Belgen slikken nog altijd te veel antibiotica, maar jonge artsen schrijven wel duidelijk minder antibiotica voor dan hun oudere collega's. Opvallend ook: een kwart van de patiënten gelooft nog dat antibiotica helpen tegen virussen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Socialistische Mutualiteit.

Al jaren is België een slechte leerling wat betreft het slikken van antibiotica. Van de OESO-landen slikken alleen de Grieken en de Fransen nog meer pillen. Te veel antibiotica nemen, is gevaarlijk, want dan zouden bacteriën sneller resistent kunnen worden tegen geneesmiddelen en dan werken ze dus niet meer.

De Socialistische Mutualiteit heeft in de periode van 2008 tot 2016 gegevens verzameld bij haar leden. Het gaat om de voorschriften, maar ook over de leeftijd of het geslacht van een arts, of hoeveel een patiënt weet over antibiotica.

Helpt niet tegen griep

Het resultaat is weinig opbeurend. In die 8 jaar tijd is er nauwelijks sprake van een daling. Zo kreeg in 2015-2016 44 procent van de leden van het socialistische ziekenfonds minstens één voorschrift voor antibiotica. 7 jaar eerder was dat 46 procent.

Bovendien denkt nog altijd 25 procent van de patiënten dat antibiotica helpt tegen virussen, zoals de griep. Ook opvallend: 1 op de 8 patiënten vraagt zélf naar antibiotica en in 85 procent van de gevallen gaat de arts daar ook op in.

Vrouwen slikken gevoelig meer antibiotica dan mannen. Dat zou kunnen verklaard worden doordat vrouwen vaak last hebben van blaasinfecties. Er zijn ook regionale verschillen: in Wallonië wordt er meer geslikt dan in Vlaanderen.

Jonge artsen schrijven minder

Maar er is dus hoop, want jonge artsen schrijven tot 30 procent minder antibiotica voor dan hun oudere collega's. Zij krijgen tijdens hun opleiding te horen dat ze voorzichtiger moeten omspringen met antibiotica en dat is dus ook in de cijfers te zien.

Het socialistische ziekenfonds noemt ook een aantal aanbevelingen om het gebruik van antibiotica terug te dringen:

  • Neem voldoende tijd om uit te zieken
  • Zo veel mogelijk vaccineren tegen griep en pneumokokken
  • Blijf inzetten op informatie en sensibilisering
  • Zorg voor kleinere verpakkingen

"Campagnes alleen volstaan niet langer"

Toch zal ook de overheid een tandje moeten bijsteken. Dat zegt professor Herman Goossens van de Belgische Commissie voor de Coördinatie van het Antibioticabeleid in een reactie.

"Wij hebben voorstellen gedaan aan de overheid, om ook bij ons een aantal systemen in te voeren waardoor er minder voorgeschreven zou worden. Op dit ogenblik is daar nog niets mee gebeurd. Campagnes alleen zijn niet voldoende. Er moet een regelgeving uitgewerkt worden die bestraft of beloont."

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) kondigt aan dat er gewerkt wordt aan een nieuwe campagne tegen het gebruik van antibiotica.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen