Direct naar artikelinhoud
Vastgoed

Het populaire Monaco is volgebouwd, en dus wordt er uitgebreid via de zee

De haven van Fontvieille in Monaco.Beeld thinkstock

Monaco is volgebouwd, maar de rijken der aarde staan te dringen voor een plek in zo'n gunstig klimaat. En dus laat prins Albert II de Middellandse Zee momenteel wijken voor een nieuwe stadswijk.

Met om en bij de 38.000 inwoners op amper 202 hectare is het al jaren gezellig druk in het rijk van de Grimaldi's. Uitbreiden via het land is door de uitlopers van de Alpen geen optie en dus moet de zee maar wijken, zo besliste Prins Albert II enkele jaren geleden.

Het project Anse du Portier is intussen in volle gang. Voor de kust van het prinsdom zal een strook van zes hectare te bebouwen grond - wat overeenkomt met net geen tien voetbalvelden - verrijzen. Het uitbreidingsgebied komt vlak bij het Grimaldi Forum en het Fairmont Hotel, waaronder de formule 1-rijders jaarlijks vlammen tijdens de Grote Prijs.

De investeerders gaan uit van prijzen tussen 50.000 en 100.000 euro per vierkante meter

Op de nieuwe stadswijk zullen privé-investeerders een residentieel en commercieel project neerpoten met een eigen jachthaven, een promenade, wat villa's en 120 luxe-appartementen.

De investeerders gaan uit van prijzen tussen 50.000 en 100.000 euro per vierkante meter - nog flink hoger dan in de topwijken van New York, Londen en Hong Kong - en hopen zo'n 3 miljard euro te vangen.

Om betrouwbare funderingen en een nieuwe dijk van 400 meter lang te leggen is het baggerbedrijf Jan De Nul volop bezig om betonnen blokken in zee te storten. Tegen 2025 moet het project klaar zijn.