© BELGA

ANALYSE. Zou er nog iemand schrikken als Van Aert top tien rijdt in de Ronde of Roubaix?

Geboren en getogen in Kempense wielergrond en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjournalist Guy Van Den Langenbergh zijn eigenzinnige blik op de koers.

Guy Van den Langenbergh

Zes voorjaarswedstrijden heeft Wout van Aert in 2018 gereden. Iets meer dan twaalfhonderd kilometer gekoerst, goed voor een podiumplaats in Strade Bianche en een top tien in Gent - Wevelgem, twee wedstrijden die deel uitmaken van de World Tour. De drievoudige wereldkampioen veldrijden heeft in geen tijd bewezen dat hij ook op de weg over uitzonderlijk veel talent beschikt.

Had u dit durven te denken? Wij niet. Na een lang en slopend seizoen in het veld hielden wij het voor onmogelijk dat Wout van Aert, nog altijd maar 23 jaar jong, een prominente rol zou kunnen spelen tussen de grootste wegrenners van het moment. Na zijn opvallend debuut in de Omloop Het Nieuwsblad dachten we nog dat hij teerde op zijn WK-conditie, terwijl de wegrenners nog in volle opbouw zaten. Na de Strade Bianche dachten we dat de weersomstandigheden en het beperkt aantal kilometers in de kaart van Van Aert hadden gespeeld. Na Gent - Wevelgem hebben we besloten om te stoppen met zoeken naar argumenten om de prestaties van Van Aert te relativeren.

© rr

Terwijl toppers als Van Avermaet en Gilbert de voorbije weken via Tirreno - Adriatico en Milaan - Sanremo de noodzakelijke kilometers verzamelden, moest Wout van Aert zich beperken tot enkele kleinere wedstrijden en véél trainen. Praat met eender welke wielercoach en hij zal u vertellen dat Wout van Aert de voorbije weken niet met gelijke middelen heeft gestreden, dat het niet meer dan logisch was geweest indien Van Aert de rol had gelost. De realiteit zag er anders uit. Toen Van Avermaet gisteren op anderhalve kilometer van de finish ridder of mis speelde, kreeg hij Wout van Aert mee in zijn wiel, schijnbaar freewheelend. Toen er uiteindelijk werd gespurt, kwam Van Aert niet of nauwelijks nog uit het zadel. En toch werd hij tiende. “Er zat het laatste wedstrijduur nog kracht in de benen”, stelde Van Aert vast.

Het zou niet logisch zijn mocht Wout van Aert zondag mee de finale bepalen van de Ronde van Vlaanderen. Maar aangezien Wout de voorbije weken de wetten van de logica doorlopend heeft getart, zal er niemand schrikken als de wereldkampioen veldrijden top tien rijdt in de Ronde of Roubaix. Zelfs zijn collega’s niet. Of zoals Sep Vanmarcke het gisteren na de wedstrijd verwoordde: “Er is niemand meer in het peloton die niet weet wie Wout van Aert is.”

O ja, woensdag start de Lillenaar ook nog in Dwars door Vlaanderen. Van Aert heeft al sinds de start van deze proefcampagne laten weten dat dat de wedstrijd is waar hij dit voorjaar zijn zinnen op heeft gezet. En als Van Aert zich iets ten doel stelt, dan faalt hij zelden.