Direct naar artikelinhoud
Verkeershinder

"Ga zeker niet met de auto naar Brussel": taxichauffeurs protesteren tegen taxiplan

Archiefbeeld van de ochtendspits op de E40 richting Brussel: taferelen die ook morgen waarschijnlijk zullen opduiken.Beeld Photo News

De Brusselse taxichauffeurs houden dinsdag acties in de hoofdstad. Er wordt grote verkeershinder naar en rond de stad verwacht en de politie vraagt om niet met de auto naar de hoofdstad af te zakken. Toch komt er geen algemeen thuiswerkalarm.

Vanaf 5 uur 's ochtends zullen tussen 600 en 1.000 taxi's de belangrijkste toegangswegen van en naar Brussel blokkeren. Verzamelpunt wordt het Heizelplateau, maar er zullen ook nog andere vertrekpunten zijn, verspreid over het hele gewest.

Verschillende toegangswegen worden mogelijk geblokkeerd. De politie laat weten dat er hinder wordt verwacht op de ring rond Brussel (R0) en de in- en uitritten, en op de Keizer Karellaan, het Schuman-rondpunt, het Heizelplateau en richting nationale luchthaven.

De betoging zal een hele dag duren, want ook in de namiddag zijn er acties gepland. Om 13.30 uur trekt een betoging van het Noordstation via de Kruidtuinlaan, Pachecolaan, Sint Goedelekathedraal, Congresplein en -straat, Madouplein, Jozef II-straat, Belliardstraat, naar de Blijde Inkomstlaan en de korte Wetstraat nabij Schuman. De aankomst wordt rond 15.30 uur verwacht.

'Het enige dat vaststaat, is dat er ernstige verkeershinder zal zijn'
Ilse Van de Keere, woordvoerster Brusselse politie

De precieze omvang van de actie is ook voor de politie nog niet helemaal duidelijk. "Het staat vast dat er ernstige verkeershinder zal zijn", zegt Ilse Van de keere, woordvoerder van de politiezone Brussel-hoofdstad-Elsene. "Kom dus vooral niet met de auto naar de hoofdstad." Wie toch in de hoofdstad moet zijn, komt best met de trein of metro. Ook voor bussen en trams wordt er grote hinder verwacht. Voorts is het aangeraden om, naast de modale informatiekanalen, de Twitter-pagina van de Brusselse politie in de gaten te houden.

Thuiswerkalarm

Hoewel de Brusselse politie duidelijk vraagt om niet met de auto te komen werken, wil federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) niet weten van een thuiswerkalarm. Enkele maanden geleden kondigde hij dat wel af naar aanleiding van de aangekondigde sneeuw.

"Wij kunnen niet zomaar een thuiswerkalarm uitroepen", zegt woordvoerder Miet Deckers. "Daar bestaat een wetgevend kader rond. Slechts in uitzonderlijke gevallen, zoals slechte weersvoorspellingen, kan dat. Het is in de eerste plaats ook de werkgever die beslist of telewerk kan."

Ook arbeidsmarktexpert Jan Denys (Randstad) volgt de minister. "Je kan niet voor alles een thuiswerkalarm afkondigen", zegt hij. "Dit is een heel specifieke en regionale situatie. Dan ligt zoiets toch moeilijker."

Denys is niet te spreken over het gebrek aan communicatie vanuit de taxifederatie. "Een sector die ernstig wil worden genomen, speelt open kaart. Dit bevestigt het beeld van een zootje ongeregeld."

Taxiplan

Sam Bouchal van de federatie voor taxichauffeurs FeBeT stelt dat de taxichauffeurs tot actie worden gedwongen door Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a). Die werkt aan een Brussels taxiplan. 

Het plan past de huidige regelgeving aan. De taxilicenties worden nu toegekend aan de uitbaters van de taxibedrijven. Volgens de nieuwe regels zullen licenties aan individuele chauffeurs worden toegekend. Smet hoopt zo de handel in licenties op de zwarte markt weg te werken.

Brussels minister Pascal Smet.Beeld Photo News

Daarnaast voorziet het plan in een wetgevend kader rond nieuwe applicaties zoals Uber. Die zullen aan dezelfde regels moeten voldoen als normale taxichauffeurs. Ook Uber-chauffeurs zullen dus moeten meedingen naar de individuele licenties.