België gaat Catalaanse ministers 'niet actief opsporen'

Lluis Puig Gordi (links) was minister van Cultuur onder Carles Puigdemont. (archiefbeeld) © AFP

Het staat nog niet vast of ons land de Catalaanse ministers die naar hier gevlucht zijn, gaat verhoren of aanhouden. Ze werken mee met het gerecht, en ze worden dan ook na het uitvaardigen van een nieuw aanhoudingsbevel 'niet actief opgespoord', aldus het Brusselse parket. België vraagt ook om meer uitleg.

Wle

Spanje schreef vorige week een nieuw aanhoudingsbevel uit voor Lluis Puig Gordi, Meritxell Serret en Toni Comín. Het gaat om een nieuwe procedure, die niet verder bouwt op het aanhoudingsbevel dat vorig najaar werd uitgeschreven. Het parket heeft meer informatie gevraagd aan het Spaans gerecht. Meer details over de inhoud zijn niet vrijgegeven.

Het parket bevestigt in contact te staan met de advocaten van het drietal. Ze zouden zich ter beschikking houden van de Belgische justitie. Er is ‘geen manifest vluchtgevaar’, klinkt het. Daarom worden ze ook ‘niet actief opgespoord’.

‘Mevrouw Serret en de heren Comin en Puig werden tot op heden niet verhoord of voorgeleid bij een Belgische onderzoeksrechter’, stelt woordvoerster Ine Van Wymersch van het Brussels parket in een mededeling. ‘Mogelijks zal dit in de nabije toekomst het geval zijn, maar we wensen hier niet op vooruit te lopen.’

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont verbleef tot vorige week in ons land. Hij werd dit weekend op de terugweg van een bezoek aan Finland opgepakt in Duitsland. Het is nog niet duidelijk of hij zal worden uitgeleverd. Spanje wil hem en de ministers die in België verblijven, vervolgen voor ‘rebellie’.

Puigdemont blijft in de cel

Paul Bekaert (m.) © Photo News

De gearresteerde voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont blijft in de cel in Duitsland. Zijn Belgische advocaat verwacht dat een beslissing over het aanhoudingsbevel tegen de Catalaanse oud-president nog lang kan aanslepen.

De voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont, die zondag aan de Deens-Duitse grens werd opgepakt, blijft voorlopig in de cel. Dat heeft het openbaar ministerie van Neumünster, in de deelstaat Schleswig-Holstein, maandagavond meegedeeld.

Na de vaststelling van zijn identiteit maandag moest de rechtbank beslissen of Puigdemont vastgehouden blijft. Dat is volgens de Belgische advocaat van de Catalaanse politicus, Paul Bekaert, maar een eerste stap. ‘Het kan nog weken of zelfs maanden duren voor het duidelijk is wat er zal gebeuren met mijn cliënt. Er is intussen een Duitse advocaat aangesteld, ik heb al contact met hem gehad’, aldus Bekaert.

Geen toeval

Puigdemont werd zondagvoormiddag opgepakt, nadat hij met de wagen de grens tussen Denemarken en Duitsland was overgestoken. ‘Hij was op de terugweg van Finland naar België, en nam de wagen om luchthavencontroles te vermijden’, zegt zijn advocaat.

Volgens Bekaert is het geen toeval dat hij pas werd gearresteerd toen hij Zweden en Denemarken al verlaten had. Dat zouden landen zijn die verdachten minder soepel uitleveren, beweert de raadsman. ‘Puigdemont werd pas dertig kilometer voorbij de grens opgepakt. De kans is reëel dat de Spaanse politie haar Duitse collega’s heeft getipt.’

Zestig dagen

‘Ik heb met mijn cliënt geen contact gehad sinds hij gearresteerd is', zegt Bekaert. 'Er is een Duitse advocaat aangesteld. Zijn zaak wordt verzonden naar het hof van hoger beroep. Dat hof zou hem voorwaardelijk kunnen vrijlaten, maar een eindbesluit kan nog weken op zich laten wachten, zelfs maanden.’

De maximale termijn voor een definitieve beslissing over de uitlevering van Puigdemont aan Spanje, op basis van een Europees aanhoudingsbevel, is zestig dagen.

Spanje tevreden

De Spaanse regering heeft de arrestatie van Carles Puigdemont intussen verwelkomd. 'De arrestatie is goed nieuws en toont aan dat de instellingen functioneren', citeerde het persbureau Europa Press de Spaanse vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría in een eerste officiële reactie van Madrid.

De Duitse minister van Justitie, Katarina Barley, heeft tegen het persbureau Reuters gezegd niet te willen reageren zolang de bal in het kamp van de rechterlijke macht ligt.