Festivalgangers screenen mag niet meer

Tomorrowland liet vorig jaar alle bezoekers screenen © Geert Van de Velde

Het is dit jaar niet meer toegestaan om alle festivalbezoekers te laten screenen. Die maatregel was immers disproportioneel, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Wle, vhn

Jambon heeft vanmiddag de veiligheidsmaatregelen voor de komende festivalzomer voorgesteld. Vorig jaar was er veel te doen over het feit dat dancefestival Tomorrowland alle bezoekers had laten screenen. Dat kan dit jaar niet meer, aldus de minister.

Medewerkers screenen kan wel nog, maar is niet altijd verplicht. Organisatoren moeten elk evenement melden aan de gemeente. Die moet dan een risicoanalyse opstellen, en beslissen of het screenen van de medewerkers nodig is. Voor een gewone scoutsfuif zou dit in de praktijk niet het geval zijn.

Daartegenover staat wel dat toegangscontroles voortaan toegestaan zijn. Nu gebeurt dat bij de meeste festivals al door professionele firma’s, terwijl dat eigenlijk tegen de regels is. Professionele bewakingsdiensten mogen dat voortaan dus wel doen, maar vrijwilligers die op een festival werken niet. Als er wapens worden gevonden, moet de politie wel nog worden ingeschakeld.

Zowel over het screenen als over de controles stelt Binnenlandse Zaken een omzendbrief op. Die wordt nog deze week naar de lokale besturen gestuurd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.