Betoging Brusselse taxichauffeurs afgelopen

Het taxiprotest veroorzaakte vandaag grote verkeershinder in Brussel.De politie en de Brusselse mobiliteitsdiensten raadden af om met de wagen naar de hoofdstad te komen.

gjs, rvs

Honderden taxichauffeurs protesteerden vandaag in Brussel tegen de activiteiten van Uber en tegen het taxiplan van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). De taxi’s wierpen vanochtend op verschillende toegangswegen naar de hoofdstad filterblokkades op, waarbij het verkeer maar mondjesmaat doorgelaten werd.

Een betoging die om 13.30 uur startte aan het Noordstation, is ondertussen afgelopen.

Excuses aan de bevolking

‘We verontschuldigen ons bij de bevolking voor de hinder’, zegt Sam Bouchal, woordvoerder van de Belgische Taxifederatie Febet. ‘Maar we verzetten ons tegen de “uberisatie” van onze sector. Als de vernieuwing die Uber heet te zijn, niet iedereen ten goede komt en als die trend zomaar eventjes 100 jaar strijd voor sociale vooruitgang tenietdoet, dan hoeft het niet voor ons. Een app zoals Uber is alleen welkom als hij vooruitgang voor iedereen betekent, niet als hij een achteruitgang betekent.’

Ontslag Pascal Smet

Behalve de ‘uberisatie’ valt ook de hervorming van de taxi­licenties hen zwaar. Die zullen niet in handen zijn van de taxibedrijven, maar in die van de chauffeurs zelf. Momenteel zijn de licenties beperkt in aantal en officieel gratis. In de praktijk zouden ze op de zwarte markt voor grof geld worden verhandeld.

De taxichauffeurs zijn niet tevreden met het ‘taxiplan’ van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). Daarom eisen ze zijn ontslag.

Koeriers van Deliveroo hebben toegezegd dat ook zij uit solidariteit de actie zullen steunen. De taxichauffeurs eisen dat voor Uber dezelfde economisch-sociale verplichtingen gelden als voor hen.

Zowel in december van vorig jaar als in januari van dit jaar hielden de taxichauffeurs ook al symbolische acties. ‘We zijn toen niet gehoord, dus moeten we onze stem nog meer verheffen’, zegt Bouchal. ‘Daarom houden we een grote blokkeringsactie in de stad.’