Elke dakloze in Brussel krijgt een "sociaal dossier" en Samusocial wordt hervormd

De daklozenopvang in Brussel zal helemaal worden hervormd: elke dakloze zal voortaan een sociaal dossier krijgen en Samusocial wordt hervormd. Dat schrijft De Morgen en is bevestigd aan VRT NWS. In de toekomst zal een dakloze enkel nog anoniem naar de noodopvang kunnen, voor dagcentra en andere opvangpunten komt er een verplichte registratie.

Als de hervorming helemaal rond is moeten twee organisaties verantwoordelijk zijn voor daklozen in Brussel:

  • Een hervormd Samusocial is verantwoordelijk voor de opvang: zij zorgen voor slaapplaatsen en maaltijden. Samusocial wordt een "publiekrechtelijke vzw" onder de verantwoordelijkheid van het Brussels gewest, en dus niet meer van de stad Brussel. Samusocial kwam onder vuur nadat bleek dat er hoge vergoedingen werden uitgekeerd aan de bestuurders. Een grondige hervorming zou het vertrouwen in de organisatie moeten terugwinnen.
  • Een nieuwe vzw zal verantwoordelijk zijn voor de opvolging en begeleiding van daklozen. Elke dakloze moet worden geregistreerd en krijgt een sociaal dossier. Zo'n dossier is vergelijkbaar met een medisch dossier bij de dokter. Zodra een dakloze een woning vindt wordt het dossier gewist. De nieuwe vzw zou Bruss'Help heten.
     

De vraag om met twee aparte vzw's te werken, komt volgens bevoegd minister Pascal Smet van daklozenorganisaties zelf. De organisaties zouden schrik hebben dat er in één organisatie te veel aandacht zou gaan naar opvang alleen, en dat de begeleiding geen prioriteit zou krijgen.

In het sociaal dossier dat elke dakloze krijgt, zal ook geregistreerd worden waar de dakloze vandaan komt. De kosten van de opvang en begeleiding zullen gedragen moeten worden door het OCMW van de oorspronkelijke gemeente. Nu moet de stad Brussel nog te vaak opdraaien voor daklozen uit andere gemeenten.

Alle kleinere organisaties die daklozen helpen en begeleiden zullen een erkenning moeten aanvragen en zullen ook verplicht worden om een sociaal dossier op te stellen voor de daklozen die bij hen langskomen.

De Brusselse regering zal het hervormingsplan morgen voorstellen in de bevoegde commissie van het Brussels parlement. 

Meest gelezen