© ho

70% Kempens woningaanbod verdwijnt van immowebsites

“Een vorm van rebellie”, zo omschrijven 22 Kempense vastgoedmakelaars hun beslissing om afgelopen weekend hun volledige aanbod van de bekende immoportaalsites te halen. Zeven op de tien Kempense aanbiedingen zitten nu bij de ‘makelaarswebsite’ Immoscoop.

Hans Otten

Wie maandag op de bekende websites op zoek ging naar een geschikt pand om te kopen of te huren ergens in onze Kempen kwam vermoedelijk een redelijk mager aanbod tegen. Liefst 22 vastgoedmakelaars uit onze streek verwijderden afgelopen weekend hun volledige portefeuille van de populaire portaalwebsites Immoweb, Immovlan, Hebbes, Zimmo en aanverwante. Sinds maandag zijn hun koop- en huuraanbiedingen uitsluitend op de afzonderlijke eigen websites van de makelaars te vinden, en exclusief op portaalsite Immoscoop.

Banners en advertenties

Die laatste zag zowat twee jaar geleden het levenslicht uit groeiende frustratie bij verschillende makelaarsbedrijven in Vlaanderen. “De grote portaalsites hebben in feite een monopolie in onze sector verworven, waardoor het gevoel groeide dat we inhoudelijk geen controle meer hadden. Makelaars die in de kijker willen lopen tussen alle banners en advertenties moeten flink bijbetalen voor meer zichtbaarheid. Sinds de opstart van Immoscoop zijn zo’n 300 collega’s als lid-aandeelhouder aangesloten, die er allemaal een gelijke behandeling krijgen”, zegt Jan Daems van Domestic Makelaars in Lichtaart (Kasterlee) en Beerse.

Maar in de Kempen volstond dit niet om de onvrede te dempen. Het feit dat voor de samensmelting van de portaalsites Hebbes en Zimmo in april nieuwe publiciteitscontracten moeten worden afgesloten, vormt voor de regionale makelaars een ideaal kantelmoment. Drie van de grootste Kempense vastgoedhandelaars De Boer en Partners, Vansweevelt Makelaars en Hillewaere Vastgoed wisten bijna twintig andere collega’s tot deze gezamenlijke actie te bewegen. Volgens hen zijn ze goed voor 70% van het Kempense vastgoedaanbod.

Heylen blijft

“We willen van Immoscoop dé vastgoedsite van de Kempen maken”, zegt manager Dennis Vansweevelt van het gelijknamige makelaarskantoor. “We zijn ervan overtuigd dat we daarin gaan slagen, omdat het bundelen op één site voor zowel onze verkopers-verhuurders als voor de kandidaat-kopers-huurders alleen maar voordelen biedt. We hebben niet alleen zelf grote controle over de inhoud, maar de vastgoedzoeker vindt er ook het grootste en meest recente aanbod op één website.” Toch zijn er nog heel wat makelaars die niet aan het opmerkelijke initiatief deelnemen. Dat zijn niet enkel de kleine lokale handelaars met een beperkte portefeuille, maar ook de grootste Kempense makelaar Heylen Vastgoed. Die koestert de ambitie om de grootste van het land te worden en blijft daarom bewust inzetten op de populairste portaalsites.

Toch zijn de Kempense ‘rebellen’ ervan overtuigd dat hun verhaal gaat slagen. “Immoscoop is ontstaan uit de frustratie dat het anders kan dan op de traditionele immosites, maar wat nu in de Kempen gebeurt, had niemand durven dromen”, zegt woordvoerder Wim Peleman van Immoscoop. De betrokkenen verwachten dat hun daad ook in andere regio’s navolging krijgt.