Dit zijn de populairste politici van het land

Elk halfjaar houdt De Standaard een politieke barometer waarin we onder meer kijken wie de populairste politici zijn in Vlaanderen. Opvallend: in de top vijftien staan enkel politici van de partijen uit de meerderheid in de Vlaamse en federale regeringen.

Alexander Lippeveld

Francken stuwt N-VA weer naar recordscore

Met ruim 32 procent scoort de N-VA voor het eerst weer even hoog als bij de laatste verkiezingen in 2014. Theo Francken krijgt van links tot rechts steun.

De motor van de N-VA komt in dit verkiezingsjaar opnieuw op vol toerental. Voor het eerst sinds de federale stembusslag van 2014 haalt de partij van Bart De Wever in de politieke barometer van De Standaard, VRT, RTBF en La Libre Belgique in Vlaanderen opnieuw de recordscore van 32,4 procent. Bij de vorige peiling een halfjaar geleden was dat nog 28 procent. Het verlies opgelopen tijdens de huidige regeerperiode is zo helemaal weg.

De Vlaams-nationalisten hebben meer dan een straatlengte voorsprong op hun coalitie­partners CD&V (16,4%) en Open VLD (14,7%), die beide dalen en nu zelfs opgeteld kleiner zijn dan de N-VA. Groen (13,8%) houdt stand op de vierde stek, terwijl de SP.A (9,5%) voor het eerst wegzakt naar minder dan tien procent. Daarna volgen Vlaams Belang (7,5%) en PVDA (4,9%).

De remonte van de N-VA valt samen met de kroning van Theo Francken tot populairste Vlaamse politicus. Zo goed als de helft van de gepeilde Vlamingen kan zich voorstellen op de federale staatssecretaris voor Asiel en Migratie te stemmen. In oktober was dat nog 42 procent, minder dan drie jaar geleden een kwart. Alleen premier Charles Michel (MR) is nu populairder. Francken treedt zo bijna toe tot het erg selecte clubje van politici die ooit de helft van Vlaanderen konden bekoren.

Die populariteit vertaalt zich in een grote steun voor Franckens bestuursstijl. Twee derde van de ondervraagden zegt te staan achter ‘de manier waarop Fran­cken zijn beleid over asiel en migratie verdedigt’. Een klein kwart is tegen. Behalve de kiezers van de N-VA en Vlaams Belang keurt ook een meerderheid van het kiezerskorps van Open VLD, CD&V, SP.A en zelfs PVDA de manier waarop de staatssecretaris aan politiek doet, goed. Alleen de groenen liggen dwars. Sterker nog: Francken wordt haast uit het niets de derde populairste gepeilde politicus onder SP.A-kiezers, als enige N-VA’er in de top 10. Ook bij het electoraat van Open VLD en CD&V behoort hij tot de tien populairste politici, wat opvalt gezien de frequente verwerping van Franckens stijl door de top van beide partijen.

Dat de N-VA inzet op veiligheid en identiteit als thema’s voor de komende gemeenteraadsverkiezingen van oktober en de daaropvolgende algemene stembusslag van mei 2019, blijkt voor de partij nu al vruchten af te werpen. Exemplarisch is de grote steun in Vlaanderen voor de wet op de woonstbetredingen, die de federale regering na protest eind januari opnieuw in beraad nam. Liefst 71 procent van de ondervraagde Vlamingen vindt dat de politie het recht moet hebben om – met toestemming van een onderzoeksrechter – een privéwoning te betreden, wanneer ze vermoedt dat daar mensen zonder papieren zijn. In Wallonië is dat slechts 42 procent, in Brussel zelfs maar 37 procent.

‘Het migratie- en veiligheidsdebat leven sterker dan velen denken’, reageert Francken, die zijn stijl verdedigt. ‘Veel mensen vinden dat dat weleens mag, aan de boom schudden en de zaken scherp stellen.’

Het effect van de heisa die vorige week ontstond rond minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) en de opvolging van de Belgische F-16’s, is niet uit de peiling af te leiden. De ondervragingen dateren van voordien.