VN schort hulpkonvooien in Syrië op na luchtaanval

De Verenigde Naties en de Verenigde Staten reageren verbolgen op het bombardement gisterenavond in de Syrische provincie Aleppo tegen een konvooi met hulpgoederen. Bij de luchtaanval kwamen een vrijwilliger van de Rode Halvemaan en een twintigtal burgers om. De aanval gebeurde nauwelijks enkele uren nadat het Syrische leger het staakt-het-vuren eenzijdig had opgezegd. De VN schort voorlopig alle hulpkonvooien in Syrië op.
AFP or licensors

“Wij zijn ontzettend kwaad over deze aanval", aldus speciaal VN-gezant Staffan de Mistura in een schriftelijke reactie. Bij de aanval van gevechtsvliegtuigen werd een konvooi van vrachtwagens met voedsel en medische hulp geraakt.

In eerste instantie werd melding gemaakt van zeker 12 slachtoffers, maar in een gezamenlijke reactie van het Rode Kruis en de Rode Halvemaan spreken de hulporganisaties van een twintigtal burgerslachtoffers en een medewerker van de Rode Halvemaan die is omgekomen. 

Bij de luchtaanvallen raakten 18 van de 31 vrachtwagens beschadigd. Op beelden gemaakt door een ooggetuige is te zien hoe de trucks volledig in vlammen zijn opgegaan.

Een andere ooggetuige vertelde aan het persbureau Reuters dat de vrachtwagens geraakt werden door vijf raketten terwijl ze geparkeerd stonden bij een centrum van de Rode Halvemaan, de Arabische tegenhanger van het Rode Kruis, in Urm al-Kubra, een stad in de provincie Aleppo.

Hele week stilgestaan

Het konvooi was onderweg met hulpgoederen voor 78.000 mensen die afgesloten zijn van de buitenwereld in de Syrische provincie Aleppo. In de regio zijn sinds gisteren opnieuw zware gevechten aan de gang.

De vrachtwagens van het getroffen hulpkonvooi hadden de hele week dat het Syrische bestand duurde aan de Turkse grens staan wachten op groen licht om het land in te mogen en waren nu kennelijk landinwaarts gereden. Het is nog onduidelijk of zij daarvoor nu wel de toestemming hadden gekregen.

"Oorlogsmisdaad"

Stephen O’ Brien, het hoofd van de humanitaire operaties van de VN heeft gezegd dat hij “heel ongerust” is na de aanval en zegt dat hij walgt van de aanval. "Er bestaat geen goede uitleg om moedige en onbaatzuchtige hulpverleners te betrekken in een oorlog."

Hij roept alle partijen die betrokken zijn bij het conflict opnieuw op om de nodige maatregelen te treffen om medewerkers van humanitaire organisaties, burgers en de infrastructuur te beschermen, zoals de internationale humanitaire wetten dat voorschrijven.

"Als (het konvooi, nvdr.) opzettelijk werd aangevallen, is dat een oorlogsmisdaad", schreef een verbolgen O' Brien op Twitter en in een persbericht. Het Rode Kruis en de Rode Halvemaan spreken eveneens van een flagrante schending van het oorlogsrecht. "Totaal onaanvaardbaar", schrijven de hulporganisaties.

AFP or licensors

Ook de VS reageert ziedend op het nieuws en vraagt verduidelijking. "De bestemming van dit konvooi was gekend bij het Syrische regime en Rusland, en toch werden hulpverleners gedood terwijl ze het Syrische volk probeerden te helpen", luidt het in een reactie van Buitenlandse Zaken.

Zonder Rusland expliciet te beschuldigen, zegt Washington dat het geërgerd is door de houding van Moskou, en dat het land als medestander van het Syrische regime ook een verantwoordelijkheid te dragen heeft.

Bij de VN klinkt het dat het nog onduidelijk is of het een Russisch, dan wel Syrisch vliegtuig is dat gisterenavond het konvooi aanviel. Rusland zelf heeft intussen laten weten dat Russische militairen de zaak onderzoeken.

Staakt-het-vuren voorbij

Volgens lokale bronnen zou het Syrische leger, mogelijk met hulp van de Russische luchtmacht gisteren zo’n 35 luchtaanvallen hebben uitgevoerd en werden zeker 32 burgers, waaronder dus de 12 medewerkers van het hulpkonvooi, gedood. Daarmee is het staakt-het-vuren, dat precies een week geduurd heeft, helemaal aan flarden geschoten.

Volgens Damascus en Moskou hebben de diverse rebellengroepen van het bestand gebruik gemaakt om zich te herorganiseren en een aanval voor te bereiden in de provincies Aleppo en Hama.

Het Russische staatspersagentschap Sputnik meldt dat rebellen van al-Nusra in de zuidwestelijke buitenwijken van Aleppo een grootschalige aanval op regeringstroepen zijn begonnen met als doel het centrum van de stad te veroveren. 

Intussen zijn ook vandaag weer luchtaanvallen uitgevoerd in de provincie Aleppo. Daarnaast is er volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten ook melding van grondgevechten.

Meest gelezen