© Olivier Matthys

Opnieuw jongere vrijgelaten wegens gebrek aan plaats in Everberg

Er is opnieuw een jongere vrijgelaten die geplaatst moest worden in de gesloten instelling van Everberg. Dat laat de Antwerpse afdeling van het parket Antwerpen dinsdag weten. De 17-jarige wordt verdacht van poging afpersing, handel en bezit van verdovende middelen ten aanzien van minderjarigen en oplichting.

dvd

“De betrokken jongere werd op 26 maart 2018 voor de jeugdrechter geleid op verdenking van feiten van poging afpersing, handel en bezit van verdovende middelen ten aanzien van minderjarigen en oplichting”, zegt Sylvie Van Baden van het Antwerpse parket. “De jeugdrechter vertrouwde de 17-jarige toe aan Everberg, maar omwille van plaatsgebrek in de jeugdinstelling moest de jongere vandaag opnieuw voor de jeugdrechter verschijnen, die zijn beslissing van gisteren bevestigde.”

“Vandaag blijkt er opnieuw geen plaats te zijn voor deze recidiverende jongere, die elke medewerking aan zijn jeugdhulpverleningstraject weigert, het eerder opgelegde huisarrest niet naleeft en zich agressief gedraagt ten aanzien van zijn thuismilieu”, aldus Van Baden.

Niet eerste keer

Vorige week wees het parket er nog op dat twee gevaarlijke jongeren moesten worden vrijgelaten wegens plaatsgebrek in Everberg. Jeugdrechters reageerden gefrustreerd: zij moeten naar eigen zeggen elke maand gemiddeld drie jeugddelinquenten laten gaan wegens plaatsgebrek. Minister Jo Vandeurzen (CD&V), bevoegd voor jongerenwelzijn, liet al verstaan dat de capaciteit van Everberg de komende jaren wordt uitgebreid van veertig naar tachtig plaatsen. “De werken zijn gestart. In 2019 komen er al vijf plekken bij”, klonk het zaterdag.

Niet meer te verantwoorden

Het parket Antwerpen zegt “zeer bezorgd” te zijn over het signaal dat gegeven wordt “aan jongeren die zich inlaten met ernstige vormen van criminaliteit en zich bovendien niet begeleidbaar opstellen.”

Het herhaalt dat de huidige gang van zaken vanuit maatschappelijk oogpunt niet meer te verantwoorden valt en “dringt aan op een constructieve oplossing.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER