Ouders willen niet betalen voor dodelijk ongeval dat hun zoon (17) veroorzaakte

© *

De ouders van een 17-jarige die een dodelijk ongeval veroorzaakte, betwistten gisteren in de politierechtbank alle aansprakelijkheid. Hun zoon veroorzaakte vorig jaar het dodelijke ongeval in Kruiseke waarbij Niels Forrest stierf als passagier in zijn eigen auto. “Ik weet dat hij mijn zoon Niels niet wilde doden, maar ik kan hem ook geen vriend noemen. Hij maakte misbruik van mijn minderbegaafde zoon.”

Tommy Huyghebaert

Niels Forrest (23) gaf op 18 mei van vorig jaar de sleutel van zijn auto af aan J.K. Die was 17 en had nog maar een voorlopig rijbewijs. Eigenlijk had J.K. nooit mogen plaatsnemen achter het stuur omdat het gewoonweg verboden was. En eigenlijk wilde Niels Forrest die dag helemaal niet afspreken met zijn drie 'vrienden'.

“Zij hebben hem na lang aandringen kunnen overtuigen om mee te gaan, blijkt uit de berichtjes die we op mijn gsm terugvonden. En ze hebben gebruikgemaakt van het feit dat Nielseen minderbegaafde jongen ( die in de beschermde werkplaats werkte in Menen, nvdr)”, aldus meester Jan Vandenbraembussche.

Onverantwoord en risicovol

“Hij was naïef, slecht in sociale contacten en slecht in gevaren inschatten. De zwakke schakel tussen die dominante jongens. Hij wilde zo graag tot de bende behoren, maar slaagde daar pas in toen hij een auto had waarmee ze konden gaan rijden”, pleitte Vandenbraembussche.

“Het was fout dat Niels zijn sleutel gaf aan J.K., maar dat is volgens ons zeker niet de oorzaak van het ongeval. Dat is de snelheid waarmee J.K over de smalle landelijke weg scheurde. Hij reed naar eigen zeggen meer dan 90 km per uur. Dat was onverantwoord en risicovol”, aldus de nabestaanden.

Vandenbraembussche en het gezin van Niels zien ook de ouders van J.K. als medeaansprakelijken aan het ongeval. Ze verwijten hen te weinig toezicht en een slechte opvoeding. Dat zorgde volgens hen mee tot dit dramatische ongeval.

"Minder roddels, meer realiteit"

J.K. zei gisteren dat het niet zijn bedoeling was en hij heel veel spijt had. “Hij neemt zijn verantwoordelijkheid. Hij reed te snel en risicovol. Met noodlottige en onomkeerbare afloop. Hij verloor de controle door een oneffenheid door werken in de Doornkapellestraat in Kruiseke. Daarom crashten ze op de elektriciteitspaal”, sprak advocaat Marc Decramer.

De advocaat vroeg wel om iets minder roddels en iets meer realiteit in het dossier. “Mijn cliënt toont wel het nodige respect tegenover de moeder en daagt zeker niet uit. Hij heeft wel zijn lessen getrokken.” De moeder van Niels Forrest beweert dat ze speciaal verhuisde om niet langer dagelijks geconfronteerd te zijn met de arrogante J.K. die haar overbuur was.

Het openbaar ministerie heeft gisteren niet expliciet een bepaalde straf gevorderd. J.K. vraagt of hij eventueel een werkstraf zou kunnen krijgen. “Om iets terug te geven aan de maatschappij.” Vonnis op 17 oktober.

© ptb

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen