Direct naar artikelinhoud
Film Top 10

Tien films die u deze week niet mag missen

Still uit 'Ready Player One'.Beeld RV
en

1. The Rider

Een cowboy die tijdens een rodeo van zijn paard smakt, levensgevaarlijk gewond raakt, maar enkele weken later – tegen het advies van alle dokters in – alweer in het zadel zit. Het is het verhaal van de internationaal bejubelde film The Rider, maar hoofdrolspeler Brady Jandreau maakte het ook echt mee. De Chinees-Amerikaanse regisseur Chloé Zhao brengt zijn zware identiteitscrisis schitterend in beeld: ze koppelt een elegant scenario aan een bedachtzaam ritme en prachtige, levensechte beelden. Een intiem pareltje.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier ons interview met Brady Jandreau.

2. God’s Own Country

Een jonge schapenboer leert wat liefde is in het ruige homodrama God’s Own Country. Vanwege de groene setting, de viriele personages en de gay romance wordt de film nu al de Britse Brokeback Mountain genoemd: niet onterecht, want dit debuut van Francis Lee is zeker even ontroerend als de film van Ang Lee. En toch ook iets helemaal anders: niet homoseksualiteit is hier het grote obstakel, maar wel het emotionele pantser dat het stugge hoofdpersonage Johnny heeft aangetrokken. Een uiterst fysieke film, waarin aanrakingen meer vertellen dan woorden. 

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier ons stuk over waarom de beste liefdesfilms tegenwoordig queer zijn.

3. Ready Player One

Nauwelijks twee maanden na het ernstige The Post laat Steven Spielberg zich van zijn meest entertainende kant zien met Ready Player One. Een futuristische schattenjacht die zich afspeelt in een dystopische toekomst waar de mensheid zich terugtrekt in een virtuele wereld. Ondank de alomtegenwoordige computereffecten houdt Spielberg de film erg menselijk. Bovendien propt hij het scherm vol heerlijke 'Easter Eggs' – knipogen naar populaire cultuur. Een unieke kans op de T-Rex uit Jurassic Park, King Kong en de tweeling uit The Shining samen in één film aan het werk te zien.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier ons stuk over 'Easter Eggs'.

4. The Rebel Surgeon

Een chirurg die zijn boren in de lokale Brico gaat kopen. Nee, een doorsnee mens is Erik Erichsen niet. Jaren geleden al verruilde hij zijn strikt gereglementeerde thuisland Zweden voor Ethiopië, waar de beperkte middelen nopen tot creativiteit. Documentairemaker Erik Gandini – zelf ook een bijzondere figuur – registreerde zijn werkwijze in The Rebel Surgeon.

Op 28/03 in Cinema Zed-STUK (Leuven). Lees hier ons interview met Erik Erichsen. Alles over de laatste dagen van het Docville documentairefestival leest u hier in ons dossier.

5. Phantom Thread

Met Phantom Thread serveert Paul Thomas Anderson een oogverblindend elegant meesterwerkje. Wat begint als een bedrieglijk simpele love story, mondt uit in een mateloos fascinerend machtsspel tussen man en vrouw – met een verrassend kinky kantje. Sm zonder zweepjes, honderd keer spannender dan de drie Fifty Shades-films samen. Topacteur Daniel Day-Lewis zorgt voor een knetterend afscheid in zijn rol van narcistische modeontwerper. 

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier het interview met Daniel Day-Lewis en Paul Thomas Anderson.

6. Zabriskie Point

Ja, u kent het werk van Dean Tavoularis. Alleen weet u het zelf niet. Tavoularis is een van de belangrijkste production designers ter wereld. Hij won een Oscar voor The Godfather Part II, en drukte ook zijn visuele stempel op zowat alle andere films van Francis Ford Coppola, van het beste (Apocalypse Now) tot, euh, het iets minder goeie (Jack). Cinematek haalt Tavoularis binnenkort naar Brussel, en liet hem een aantal films uit zijn eigen oeuvre kiezen. De opener is Michelangelo Antonioni’s apocalyptische Zabriskie Point, waarmee Tavoularis zijn eerste stapjes in de filmwereld zette.

Op 1/04 in Cinematek (Brussel). 

7. Call Me By Your Name

Niets mooier dan twee mensen die verliefd worden op het witte doek. In Call Me By Your Name zijn dat toevallig twee jongemannen. Met de meest clichématige, soms pijnlijk herkenbare emoties die daarmee gepaard gaan. En die staan volledig los van geaardheid. Regisseur Luca Guadagnino (A Bigger Splash) laat de zaken voor zich spreken. Liefde is liefde. En liefdesverdriet is dat ook. Prachtig poëtisch en verfijnd sensueel. Nu al dé liefdesfilm van het jaar. 

Nu in de zalen. Lees hier onze recensie en hier ons interview met regisseur Luca Guadagnino en hoofdrolspelers Timothée Chalamet en Armie Hammer.

8. Courtisane Festival

Zin in een filmavontuurtje? Dan moet u deze week in Gent zijn. Courtisane is geen filmfestival als een ander, maar een onvoorspelbare zoektocht naar afwijkende cinematografische vormen, waarbij experimentele video- en mediakunst naast “gewone” langspeelfilms geplaatst worden. Twee filmmakers staan dit jaar centraal: Wang Bing, die zich doorheen de jaren ontpopt heeft tot een voornaam chroniqueur van het dagelijkse leven in China, en de Brusselse Annik Leroy, die in haar werk focust op de donkerste bladzijden van de Europese geschiedenis.

Van 28/03 tot 1/04 in verschillende zalen in Gent. Lees hier onze recensie van Mrs. Fang van Wang Bing.

9. Zie Mij Doen

Documentairemaker Klara Van Es was niet van plan om een film te maken over mensen met een handicap. Tot iemand haar meenam naar Monnikenheide, een voorziening voor mensen met een mentale beperking, en ze haar volledig inpakten. Het werd een sobere, intieme verkenning van hun gevoelswereld. "Ik wil het hebben over hoe wij naar handicaps kijken. En zij naar ons."

Nu in de zalen. Lees hier ons interview met Klara Van Es.

10. Rosie & Moussa

Wanneer was de laatste keer dat u Molenbeek op een positieve manier op het scherm zag? Alleen al daarom kan Rosie & Moussa op geen beter moment komen. De mama van Rosie (Ruth Beeckmans) verkast naar een grijs appartementsgebouw aan de andere kant van Brussel. Alleen: papa (Titus De Voogdt) komt niet mee, en daar worden opvallend weinig woorden aan vuilgemaakt. Rosie wordt er opstandig van, maar haar nieuwe vriendje Moussa ontfermt zich over haar. Regisseuse Dorothée Van Den Berghe maakt van een verguisd stukje Brussel weer een levendige, fleurige buurt. En dat is precies wat jong Brussel vandaag kan gebruiken.

Nu in de zalen. Lees hier onze recensie en hier onze reportage over de verfilming van het gelijknamige kinderboek van Michael De Cock en Judith Vanistendael.