Direct naar artikelinhoud
Samusocial

"New Samusocial blijkt 'Samusocial bis' te zijn"

"New Samusocial blijkt 'Samusocial bis' te zijn"
Beeld Photo News

De oppositie reageert afwijzend op de Brusselse daklozenhervorming die is voorgesteld in de commissie Sociale Zaken. Ze vinden dat de focus te veel ligt op noodopvang en dat het nieuwe Samusocial te veel verantwoordelijkheid krijgt.

De daklozenorganisaties hebben maandag al hun bezorgdheden geuit over de daklozenordonnantie van de bevoegde ministers Pascal Smet (sp.a) en Céline Fremault (cdH). Nu reageert ook de oppositie, nadat de hervorming is voorgesteld in de commissie Sociale Zaken van het Brussels Parlement. 

Zowel N-VA als de Ecolo-Groen-fractie, die het Samusocial-schandaal een jaar geleden in gang zette met enkele parlementaire vragen, hekelen de rol die Samusocial voortaan zou krijgen. 

New Samusocial, een voorlopige naam, wordt een publieke vzw die zal instaan voor de noodopvang. Een andere vzw, Bruss'Help, zal instaan voor het doorsturen van daklozen naar de juiste hulpverlening en onderzoek naar de daklozenhulp. Andere daklozenorganisaties moeten een erkenning aanvragen.

'Na alle wantoestanden worden uitgebreide uitzonderingsregimes gecreëerd voor Samusocial'
Arnaud Verstraete, Brussels Parlementslid voor Groen

Beleid ten koste van daklozen

"Na alle wantoestanden worden uitgebreide uitzonderingsregimes gecreëerd voor Samusocial", zegt Arnaud Verstraete (Groen). "Alle daklozenorganisaties zullen regelmatig goedkeuring moeten krijgen van de Brusselse Regering om te mogen voortwerken, behalve Samusocial. Een regering kan het zelfs niet in vraag stellen. Dat is wel kras voor een privé-organisatie die zo veel problemen veroorzaakte."

De groenen storen zich eraan dat een opvangcentrum als Ariane, ooit gecreëerd door de overheid, dan weer nergens vermeld staat in de ordonnantie. 

Liesbet Dhaene van N-VA noemt de ordonnantie "kaas met gaten".

"New Samusocial blijkt jammer genoeg 'Samusocial bis' te zijn, een beleid ten koste van de Brusselse daklozen", zegt Dhaene. "Want de noodopvang krijgt van de regering een blanco cheque, terwijl er net nood is aan meer structurele begeleiding om mensen uit de dakloosheid te halen."

'New Samusocial blijkt jammer genoeg 'Samusocial bis' te zijn'
Liesbet Dhaene, Brussels Parlementslid voor N-VA

Net meer controle en transparantie

Volgens het kabinet van sp.a-minister Smet is de kritiek niet terecht. 

"We scheiden net de noodopvang van structurelere oplossingen om te zorgen dat die ketenaanpak meer aandacht dan in het verleden krijgt," zegt zijn woordvoerder. "Samusocial wordt een gewestelijk orgaan, dus er zal net meer transparantie en controle zijn dan bij de privéorganisaties in het veld. De Samusocial van 2015 mag niet verward worden met het nieuwe orgaan."