Gent gaat testen of verhuurders discrimineren

De stad Gent wil met praktijktests nagaan of er wordt gediscrimineerd op de huurmarkt. Dat schrijft De Standaard. Vrijwilligers zullen zich voordoen als potentiële huurders. Als ze door verhuurders of makelaars geweigerd worden als ze een allochtone naam gebruiken, zal er sprake zijn van discriminatie, maar harde sancties heeft de stad niet. Zowel de Vereniging van Eigenaars als Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) is tegen de tests.

Gent gaat als eerste stad in Europa systematisch controleren of verhuurders discrimineren. Met een team van een dertigtal vrijwilligers zal de stad vanaf volgende maand praktijktests uitvoeren.

Vrijwilligers zullen telkens twee keer informeren of een huurwoning nog beschikbaar is. De eerste keer geven ze een uitheemse naam op, de tweede keer een Vlaamse. Als de kandidaat de eerste keer te horen krijgt dat het pand al verhuurd is, en daarna dat hij wel mag huren, is er sprake van discriminatie. Eigenaars of makelaars die systematisch discrimineren, zullen door het gelijkekansencentrum Unia uitgenodigd worden voor een gesprek.

Verhuurders, makelaars en Voka zijn tegen

Verenigde Eigenaars, de organisatie die de belangen van verhuurders behartigt, is tegen de praktijktests. "Wij vinden dat dit het wantrouwen tussen de verhuurder en de huurder vergroot", zegt directeur Kathelijne D'Hauwers.  

De verhuurdersvereniging wil dat hun leden zelf huurders kunnen selecteren, want "er is een verschil tussen discrimineren en het geoorloofd selecteren van huurders", onder andere op basis van hun inkomen.

Ook de Vlaamse vastgoedmakelaars en Voka Oost-Vlaanderen zijn niet gewonnen voor de tests. "Je zet iets op poten wat niet aansluit bij de realiteit", melden de makelaars. "Praktijktests hebben een hoog fakegehalte", klinkt het bij Voka.

Homans geen voorstander

Praktijktests op discriminatie was in het Vlaams Parlement ook al onderwerp van discussie. Groen en SP.A, die samen met Open VLD de plak zwaaien in Gent, hebben in de Commissie Wonen gepleit voor de invoering van de tests. Maar ze botsten op een njet van Vlaams minister van Huisvesting Liesbeth Homans (N-VA), die geen voorstander is van dergelijke tests.

In haar conceptnota “Private Huur” pleitte de minister afgelopen zomer nog voor zelfregulering door de sector. “We hebben de sector uitgenodigd om voorstellen te doen. We willen dit niet vanuit de overheid opleggen", zegt haar woordvoerder. "Tenslotte kan iedereen nu al klacht indienen." De kans dat praktijktests voor de huurmarkt in Vlaanderen algemeen zullen worden, is dus klein. Om dergelijke tests op de arbeidsmarkt te doen, is er meer animo.

Onderzoek

Onderzoeker Koen Van der Bracht van de Universiteit Gent ziet op zijn beurt wel het nut in van praktijktests op discriminatie. Als verhuurders weten dat ze mogelijk getest worden, weigeren ze minder vaak, besluit hij uit een onderzoek dat hij samen met Pieter-Paul Verhaeghe deed in opdracht van de stad Gent

“We hebben in twee fases getest. We hebben eerst gemeten hoe vaak ze discrimineren als ze niet op de hoogte zijn van praktijktests en daarna als ze wel op de hoogte zijn."

"Uit dat onderzoek bleek dat simpelweg de aankondiging van praktijktests kan leiden tot een grote daling van discriminatie, vooral bij vastgoedmakelaars.” Concreet bleek dat de discriminatie bij makelaars daalde van 26 naar 10 procent als ze wisten dat ze gecontroleerd konden worden.

Meest gelezen