Direct naar artikelinhoud
Boekenweek

Jan Siebelink schrijft Boekenweekgeschenk 2019

Jan Siebelink in 2013.Beeld ANP

De storm rond het Boekenweekgeschenk van de hand van Griet Op de Beeck is nog maar pas gaan liggen of haar opvolger is al bekend. Het Boekenweekgeschenk 2019 wordt geschreven door Jan Siebelink, bekend van de bestseller Knielen op een bed van violen

De tachtigjarige auteur had zich er naar eigen zeggen al bij neergelegd dat de jaren van hard werken achter hem lagen. Maar toen kwam de vraag of hij voor volgend jaar een novelle kon klaarstomen. "En daar heb ik zin in", zegt Siebelink in de Volkskrant. "Ik ben bekend met de omvang van zowat tachtig pagina's. Twee keer eerder heb ik een novelle geschreven: Oponthoud in 1979 en Oscar in 2012." 

Het wordt een volledig nieuw verhaal, want Siebelink heeft niets bruikbaars meer op de plank liggen. "Willem Frederik Hermans had dat wel, die kon in 1993 een verhaal over de oorlog in Amsterdam voor de dag halen als Boekenweekgeschenk, In de mist van het schimmenrijk, waarvan ik trouwens zeer onder de indruk was." 

En dus moet Siebelink nu aan de slag. De boekenweek 2019 loopt van 23 maart tot 31 maart, de auteur wordt geacht het verhaal kort na de zomer al af te hebben. Siebelink: "Ik ben nog van de generatie die eerst met de hand schrijft en daarna achter de typemachine gaat zitten, een Triumph. Daarna gaat het manuscript naar mijn uitgever, die het op de computer zet." 

Over het verhaal doet de auteur nog geen mededelingen. Hij moet immers nog beginnen. "Het zijn ideeën." Twee dingen wil hij wel onthullen. "God zal erin voorkomen, en dan niet op een denigrerende manier. En het tweede is dat er een Amsterdams steegje in voorkomt: de Heisteeg, tussen de cafés Hoppe en De Zwart. En voor mij is het nu ook een raadsel wat er gaat gebeuren. Maar aan God en de Heisteeg mag je mij houden." (VK)