© VRT

Pascale Naessens emotioneel na kritiek: "Laag om me zo aan te vallen"

"Dit raakt me in het hart." Pascale Naessens reageerde maandagavond in 'Van Gils & Gasten' emotioneel op de kritiek dat haar kookboeken jongeren met een eetstoornis zouden aantrekken. "Ik vind het laag om iemand op zo'n manier aan te vallen."

boj

Kinderpsychiater Annik Simons, experte in de behandeling van eetstoornissen, sloeg in Het Nieuwsblad alarm over de vele voedselhypes. Ze verwees in haar kritiek onder meer naar het succes van Pascale Naessens, die met haar ‘pure keuken’ in het bijzonder de jongeren met een eetstoornis zou aantrekken: “Zij werpen zich daar rigoureus op. Terwijl wij de klassieke voedingsdriehoek als richtlijn aanhouden. Daarin staat al wat je nodig hebt in de juiste porties, zonder enig taboe.”

In 'Van Gils & Gasten' reageerde Naessens: "Als er nu iets is waarvoor ik die boeken heb geschreven, is het om meisjes met anorexia of andere eetstoornissen te helpen", klinkt het. "Mijn manier van eten gaat vooral over genieten", verdedigt ze zich. "Ik promoot noten, avocado's, olijfolie. Allemaal calorierijke dingen. Ik snap het niet", verdedigt ze zich.

"Ik had zelf een eetstoornis"

Naessens vertelt dat ze vroeger zelf een eetstoornis had. "Ik heb daar jarenlang mee gevochten. Ik ben op zoek gegaan naar hulp: ik ben naar psychiaters gegaan, ik ben begeleid door een diëtiste,... Maar dat hielp allemaal niet. Ik weet heel goed waar ik het over heb. Ik ben net voor die meisjes dit soort boeken gaan schrijven. Voor ik mijn boeken ging schrijven, wilde ik zelfs een tehuis oprichten voor meisjes met eetstoornissen. Omdat ik weet welke strijd die meisjes leveren."

Naessens wou ook nog een misverstand uit de wereld helpen."Ik hoor vaak: Pascale Naessens is tegen koolhydraten. Maar dat klopt niet. Ik gebruik gewoon veel gezondere bronnen van koolhydraten zoals groenten, fruit, quinoa, linzen, bonen,..."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Fit & Gezond