Direct naar artikelinhoud
Radio

Jan Hautekiet gaat begin volgend jaar met pensioen, Karolien Debecker volgt hem op

Karolien Debecker en Jan Hautekiet.Beeld VRT

Radioicoon Jan Hautekiet gaat begin volgend jaar met pensioen, maar de VRT heeft al een opvolger klaar. Karolien Debecker zal dit najaar de overstap maken van MNM, en een nieuw programma maken op Radio 1 waarbij luisteraars een bepalende rol spelen.

Jan Hautekiet presenteert momenteel zijn laatste seizoen van Hautekiet op Radio 1. Dit najaar zal hij opgevolgd worden door Karolien Debecker, bekend van Generation M op MNM. Dat is, net als Hautekiet, een programma waarbij luisteraars een belangrijke rol spelen. Samen met de ploeg van Radio 1 zal Debecker een nieuw programma maken waarbij de luisteraars kunnen inbellen.

Burgerexpertise

Hautekiet startte in 1979 bij BRT 1 met het  avondprogramma Wie niet kijken wil, moet luisteren. In 1983 was hij een van de oprichters van de nieuwe radiozender Studio Brussel, waar hij onder meer het interactieve Hallo Hautekiet presenteerde. In 1998 werd hij nethoofd van StuBru. In 2002 stapte hij over naar Radio 1: eerst als nethoofd, later als presentator van het blok tussen 9 en 10 uur.

“Toen we bij Radio 1 met Hautekiet begonnen, was het ons doel om een netwerk van burgerexpertise te bouwen", zegt Hautekiet. "Luisteraars inspireren ons, wij geven hen een stem, op de radio, maar ook daarbuiten: online tijdens en na de uitzending of bij acties en uitzendingen op locatie. Vaak reiken luisteraars ons zo invalshoeken en volgende thema’s aan."

'Luisteraars inspireren ons, wij geven hen een stem, op de radio, maar ook daarbuiten'
Jan Hautekiet

"Op die manier is bijvoorbeeld ons eigen Dictee ontstaan: een luisteraar ergert zich aan spelfouten, een ander denkt nostalgisch terug aan het Groot Dictee en wij maken er een actie van, 6 april in de Senaat. Karolien doet op haar eigen manier en met haar eigen persoonlijkheid hetzelfde bij Generation M. De knowhow die ze naar Radio 1 meebrengt is een absolute aanwinst.”

Groot radioman

Met Generation M creëerde Debecker een echte community op MNM, waarin jongeren een stem kregen en elk thema bespreekbaar werd. "Elke generatie heeft nood aan informatie en het recht om zijn mening te delen en dus neem ik die dynamiek met de luisteraar graag mee naar Radio 1", zegt ze. "Wat een eer trouwens om de fakkel over te nemen van een groot radioman als Jan. Ik was als 14-jarige al zijn grootste fan.”

Hautekiet zal zijn Hautekiet gepast afsluiten met een reeks uitzendingen op locaties in de week van 4 tot en met 8 juni, samen met zijn opvolger.