© An Nelissen

Grootste zorgkoepel wil dat verpleegkundige zwaar beroep wordt

Zorgnet-Icuro pleit ervoor om bepaalde zorgberoepen te erkennen als “zwaar beroep”. De grootste zorgkoepel in Vlaanderen trekt donderdag in een mededeling aan de alarmbel over het dreigende tekort aan verpleegkundigen. “We stevenen af op een gigantisch tekort aan zorgpersoneel.”

Het is één voor twaalf, zegt zorgnet-Icuro. “Voor elke twee vacatures voor een verpleegkundige is er amper één kandidaat beschikbaar.” En het ziet er niet naar uit dat dat de komende tijd beter wordt: de babyboomers gaan de komende jaren massaal met pensioen. En er zijn sinds dit jaar opnieuw minder inschrijvingen in de hogeschoolopleidingen voor verpleegkunde.

Daar komt nog bij dat de uitstroom in het beroep groter is dan de instroom, vacatures niet ingevuld raken en de werkdruk stijgt voor zij die in het beroep staan. “Daardoor is er meer ziekteverzuim en vervroegde uitstroom. Gevolg: nog minder personeel beschikbaar en een beroep dat als zwaar en onaantrekkelijk wordt gepercipieerd door jongeren.”

“Het is duidelijk dat een beetje morrelen in de marge niet voldoende zal zijn om dit personeelsprobleem het hoofd te bieden. Een brede aanpak is nodig”, zegt Zorgnet-Icuro. Een van de punten is de definiëring van bepaalde als “zwaar beroep”, maar dat mag volgens de koepel zeker niet het enige zijn.

Zorgnet-Icuro wil een “breed en ambitieus loopbaanpact”. “We mogen niet enkel focussen op collectieve maatregelen om het werk werkbaar te houden tot op het einde van de loopbaan, maar evenzeer op maatregelen die het voor werknemers mogelijk maken hun loopbaan op hun persoonlijke maat vorm te geven.”

De koepel denkt dan onder meer aan vorming, loopbaangesprekken en extra verlofdagen, die in plaats van enkel op het einde van de loopbaan flexibel zouden kunnen worden opgenomen doorheen heel de loopbaan.

Er is dus werk aan de winkel, zegt zorgnet-Icuro. “We vragen dat er op korte termijn een overlegforum wordt gecreëerd dat in alle openheid de verschillende elementen op tafel legt, en daarbij geen heilige huisjes schuwt. Alleen op die manier kunnen we dit probleem van personeelstekort het hoofd bieden.”

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer