Nazi-tijdcapsule opgegraven in Polen

In Zlocieniec, in het westen van Polen, is een tijdcapsule opgegraven die 82 jaar in de grond heeft gelegen. De capsule werd begraven in 1934, toen de stad nog Falkenburg heette en deel uitmaakte van Duitsland, waar op dat moment de nazi's aan de macht waren. En dat blijkt duidelijk uit de inhoud van de tijdcapsule.

De tijdcapsule werd begraven in 1934, tijdens de bouw van een militaire academie van het nazi-regime. Archeologen wisten al lang dat de capsule er lag, maar ze opgraven bleek niet eenvoudig. Zo werd gevreesd voor achtergebleven explosieven in de grond. Ook bemoeilijkten grondwater en dikke lagen beton de werken.

Het begraven van de tijdcapsule in 1934:

Enkele dagen geleden werd de tijdcapsule bovengehaald en tot grote tevredenheid van de onderzoekers blijkt de inhoud perfect bewaard te zijn. Het gaat onder meer om oude foto's, brieven, kranten, munten, een boek over Falkenburg en twee exemplaren van "Mein Kampf", het boek van Adolf Hitler.

Een van de brieven is gericht aan de toekomstige nazi-militairen in opleiding die de tijdcapsule zouden vinden, dat was de verwachting in 1934. Een kort filmpje van een Poolse journaliste geeft een mooi overzicht van de inhoud van de capsule:

De capsule wordt onderzocht in het Nationaal Museum van Szczecin, in het noordwesten van Polen. De inhoud zal later daar tentoongesteld worden.

In de capsule werden ook brieven gevonden:

Het opgraven van de capsule:

Meest gelezen