1,2 miljoen euro voor sociale huurders met ernstige pyschiatrische problemen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) trekt jaarlijks 1,2 miljoen euro uit voor hulpverlening aan sociale huurders met psychiatrische problemen. Bedoeling is om door de samenwerking van de geestelijke gezondheidszorg en de sociale huisvestingsmaatschappijen huurders te bereiken die zorg mijden. Vandeurzen heeft nu zes netwerken geselecteerd. Bedoeling is om de methodiek over heel Vlaanderen uit te rollen. Er zijn sociale huurders met ernstige psychiatrische problemen die de geestelijke gezondheidszorg mijden. Het gaat vaak om mensen die geen hulp willen of durven vragen. In Antwerpen loopt er al langer een project (SSeGA, Samenwerking sociale huisvestingsmaatschappij en geestelijke gezonheidszorg Antwerpen) waar huurders met psychische problemen geholpen worden. Bedoeling is om die aanpak structureel in te bedden. Uit 15 kandidaten zijn nu zes netwerken geslecteerd. Het gaat om Reling (Limburg), SaRA en Netwerk GGZ Kempen (Antwerpen), SaVHA (Vlaams-Brabant), Het PAKT (Oost-Vlaanderen en netwerk GGZ Zuid West-Vlaanderen (West-Vlaanderen).

Bedoeling is dat er door de samenwerking tussen de sociale woonactoren (bv. sociale huisvestingsmaatschappijen) en de geestelijke gezondheidszorg mensen met psychische problemen gedetecteerd worden en, indien nodig, worden toegeleid naar de reguliere hulpverlening. "Het team zal zeer aanklampend en volhardend te werk gaan, ook als de sociale huurders vinden dat er geen problemen zijn en bijvoorbeeld zorg vermijden", klinkt het.

Minister Vandeurzen legt uit: "Als de sociale dienst van de sociale huisvestingsmaatschappij problemen vaststelt - zoals huur die niet wordt betaald of overlast - waarbij vermoed wordt dat psychische problemen de oorzaak zijn, zal het team op vraag van de sociale dienst van de huisvestingsmaatschappij de psychische problemen van de betrokken huurder aanpakken. Hiermee kunnen een 300-tal mensen met ernstige psychiatrische problemen die zorg mijden en niet sociaal wonen toch geholpen worden."

bron: Belga