Gebruiker elektrische fiets verjongt, maar heeft meer ongevallen

© BELGA

De elektrische fiets wordt populairder, ook bij een jonger publiek. Dat komt omdat die fiets meer en meer wordt gebruikt voor woon-werkverkeer. Ook het aantal ongevallen neemt toe. Dat blijkt uit de jongste VAB-fietsbarometer.

mg

De VAB roept de overheid op om meer aandacht te hebben voor veilige fietsroutes. Anders dreigt de groei van de elektrische fiets afgeremd te worden, vreest de organisatie.

Globaal wordt er in Vlaanderen vaker en verder gefietst dan drie jaar geleden, zegt de mobiliteitsorganisatie. Maar elektrische fietsers hebben ook vaker een ongeval. Ruim een op de vijf van de elektrische fietsers had de afgelopen drie jaar een ongeval, dat is bijna een verdubbeling tegenover 2015.

Wie de fiets voor woon-werkverplaatsingen gebruikt, loopt een groter risico: een derde van deze groep had de afgelopen drie jaar een ongeval. Vooral de jongere categorie, tot 35 jaar, is kwetsbaar.

Conflictsituaties

De VAB ziet als belangrijkste verklaring conflictsituaties met andere weggebruikers. De grootste problemen die fietsers minstens wekelijks tegenkomen, zijn auto’s met onvoldoende aandacht voor fietsers, gevaarlijke kruispunten en slecht onderhouden of ontbrekende fietspaden.

Daarom vraagt de mobiliteitsorganisatie aan de overheid om nog meer in te zetten op infrastructuur en sensibilisering van andere weggebruikers. ‘Anders zou dat kunnen betekenen dat het potentieel van de elektrische fiets in het woon-werkverkeer afgeremd wordt’, klinkt het.

De VAB ondervroeg een representatief staal van 2.000 Belgen ouder dan 18 jaar.