© Victoriano Moreno

Deze vijf fietspunten in Antwerpen worden nog deze maand veiliger gemaakt

Met relatief kleine ingrepen wil het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in de maand april vijf punten op fietspaden in de stad Antwerpen veiliger en comfortabeler maken. Het gaat onder meer om oversteekplaatsen, wegmarkeringen en tramhaltes die worden aangepast.

dvd

Oversteek verplaatst

In de Koningin Elisabethlei (N155), ter hoogte van het kruispunt met de Mechelsesteenweg (N1), wordt de fietsoversteek aan de ingang van het Harmoniepark verplaatst. De fietsoversteek zal aan de andere kant van het zebrapad komen te liggen. “Daardoor moeten voetgangers op weg naar de tramhalte niet steeds een stroom fietsers kruisen, wat voor beide groepen een verbetering wordt”, meent het AWV.

De werken gaan door tijdens de paasvakantie, van 3 tot en met 13 april. Fietsers zullen ter hoogte van de werken steeds kunnen passeren. Zowel in de Koningin Elisabethlei als de Mechelsesteenweg wordt ter hoogte van het kruispunt één rijstrook afgesloten voor de voertuigen die afslaan in de Elisabethlei. De werken zullen wel steeds stoppen voor 15 uur, zodat de rijweg volledig vrij is tijdens de avondspits. De bushalte Harmonie in de Koningin Elisabethlei wordt tijdens de werken niet bediend.

Bredere oversteekplaatsen

Het perron van de tramhalte ‘deSingel’ in de Jan Van Rijswijcklaan (N177) wordt 15 meter langer gemaakt. Door het perron te verlengen kunnen ook de langere Albatrostrams van De Lijn er straks halt houden. De werken aan de tramhalte beginnen op 16 april en duren tot en met 27 april.

Aansluitend daarop worden de huidige fietsoversteken op het kruispunt van de Desguinlei (R10) met de Jan Van Rijswijcklaan verbreed tot twee meter. “Door de oversteekplaatsen breder te maken, krijgen fietsers meer plaats en kunnen ze comfortabeler oversteken”, aldus AWV.

De tweede fase duurt tot 11 mei. Tijdens de eerste fase (verlengen tramhalte) is er enkel hinder in de Jan Van Rijswijcklaan richting het stadscentrum. Dan wordt ter hoogte van de tramhalte de linkerrijstrook ingenomen.

Tijdens fase twee worden er op het kruispunt van de Desguinlui met de Jan Van Rijswijcklaan afwisselend rijstroken en/of afslagstroken ingenomen ter hoogte van de fietsoversteken. Om de hinder zo veel mogelijk te beperken worden er enkel tussen 9u en 15u rijstroken ingenomen. “Het kruispunt blijft wel steeds volledig open en fietsers en voetgangers kunnen steeds veilig oversteken”, klinkt het.

Weg met ‘bypass’

In afwachting van de volledige herinrichting, in 2019, zal AWV op de Plantin en Moretuslei (N148) ook al een aanpassing uitvoeren. Aan het kruispunt van de Plantin en Moretuslei met de Kroonstraat wordt de ‘bypass’ voor het verkeer dat rechts wil afslaan naar de Kroonstraat weggehaald. “Door de auto’s binnen de lichtenregeling te laten afslaan, vermindert het aantal conflicten en daalt de kans op ongevallen”, meent AWV.

De werken beginnen op 30 april en duren tot 12 mei. In een eerste fase wordt er gewerkt op de rechterrijstrook van de Plantin en Moretuslei. Gemotoriseerd verkeer kan dan nog gebruikmaken van de afslagstrook om rechts af te slaan in de Kroonstraat. In de tweede fase wordt er gewerkt op de afslagstrook en is de afslaande beweging tijdelijk niet mogelijk. Om de hinder voor het verkeer te beperken wordt er pas gestart met werken na de ochtendspits, dus na 9 uur.

Fietsoversteekplaatsen in het rood

De verkeerssituatie aan het drukke kruispunt van de Prins Boudewijnlaan/Elisabethlaan (N173) met de Floraliënlaan ter hoogte van het Middelheimziekenhuis is momenteel onduidelijk en weinig overzichtelijk voor de weggebruikers. Zo zijn de afslaande bewegingen voor automobilisten niet overal duidelijk aangegeven en zijn ook de fietsoversteken van het fietspad in de middenberm onvoldoende zichtbaar. In afwachting van een volledige heraanleg van het kruispunt zal AWV nieuwe wegmarkeringen aanbrengen en de fietsoversteken een rode kleur geven zodat ze beter opvallen.

“Deze ingrepen zullen op korte termijn de leesbaarheid en het gebruiksgemak van het kruispunt verbeteren”, legt AWV uit. “Om de hinder te beperken worden de werken uitgevoerd tijdens de paasvakantie.”

De exacte datum is nog niet gekend, omdat die sterk afhankelijk is van het weer. “De werken zullen maximaal enkele dagen duren”, aldus AWV. “Tijdens de werken blijft het kruispunt steeds open, maar het verkeer op de Prins Boudewijnlaan beschikt dan in beide richtingen over één rijstrook in plaats van twee. Tijdens de ochtendspits wordt er gewerkt in de richting van Edegem, tijdens de avondspits in de richting van Berchem.”

Verhoogd zebrapad

In de Turnhoutsebaan (N12) in Borgerhout wordt ter hoogte van het Instituut Maris Stella Sint-Agnes het zebrapad verhoogd aangelegd. Het zebrapad wordt veelvuldig gebruikt door schoolgaande jeugd en zal extra beveiligd worden. “De twee verkeersplateaus zullen automobilisten dwingen steeds af te remmen als ze het zebrapad naderen zodat voetgangers veiliger de Turnhoutsebaan kunnen oversteken”, aldus AWV.

De werken starten in april en zullen twee weken duren. De precieze startdatum ligt nog niet vast. Auto’s en fietsers zullen tijdens de werken tijdelijk op de middenberm mogen rijden. Voetgangers kunnen gebruikmaken van de nabijgelegen zebrapaden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER