Dit is de beste E-bike, maar waar moet je op letten bij aanschaf van je elektrische fiets?

Voor de vierde keer heeft VAB de E-bike of the year verkozen. Cannondale Mavaro NEO City 3 (2.999 euro) kwam als winnaar uit de bus. Philippe Van Eekhout van Velodome in Berchem stelt de kampioen aan ons voor. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij de aanschaf van een elektrische fiets?

mf

Motor: De motor kan in het voorwiel, achterwiel of in het midden zitten. Die laatste optie geeft het meeste stabiliteit. Een motor in het voorwiel wordt afgeraden omdat dat zwaarder sturen is.

Sensoren: Sensoren zorgen voor de samenwerking tussen de motor, de batterij en de trapkracht. Ga voor minstens twee sensoren, liefst met krachtsensor (op de pedaal) of trapfrequentiesensor in combinatie met rotatie- en krachtsensor. Alleen een rotatiesensor voelt onveilig, omdat die nogal bruusk in gang schiet.

Batterij: Ga voor een batterij die lang meegaat. Kies een batterij met minstens 400 wattuur. Daarop kun je vier uur met 100 watt ondersteuning fietsen. Let er ook op of de batterij er gemakkelijk uit kan om op te laden.

Remmen: Ga liever voor een schijfrem of een hydraulische velgrem dan voor een mechanische rem (blokjes of trommelrem op de naaf).

Gewicht: Elektrische fietsen zijn al snel 10 kilo zwaarder dan een gewone fiets. Neem 25 kilo als bovengrens voor het gewicht van de fiets. Check of je de fiets zonder problemen kunt optillen en of je erop kunt fietsen zonder elektrische ondersteuning.

Bedieningspaneel: Houd in de gaten of het scherm goed leesbaar is, of je de fiets kunt bedienen zonder je handen van het stuur te halen en of de knoppen gemakkelijk te bedienen zijn, ook met handschoenen.

Onderhoud en garantie: Let op service en garantie, want het onderhoud van een elektrische fiets is meestal duurder dan bij een gewone fiets en er zijn meer onderdelen die kapot kunnen gaan.