Direct naar artikelinhoud
Docville

Klara Van Es wint Docville

Klara Van Es portretteerde in 'Zie Mij Doen' vijf mensen met een mentale handicap.Beeld FRED DEBROCK

Klara Van Es heeft met haar documentaire Zie Mij Doen op Docville de prijs van de jury gewonnen voor de Beste Belgische Documentaire. De Braziliaanse film Piripkura ging naar huis met de juryprijs in de Internationale Competitie.

In Zie Mij Doen portretteert Klara Van Es vijf mensen met een mentale handicap die in Monnikenheide verblijven, een voorziening voor mensen met een verstandelijke handicap. Van Es stond niet meteen te popelen om een documentaire te maken over mensen met een handicap, zei ze deze week in deze krant. Tot ze Monnikenheide bezocht. "Mensen met een mentale handicap zijn ongelooflijk direct. Meteen stond een van de bewoners wijdbeens voor mij: 'Wie zijde gij eigenlijk?' Ik heb dat graag. Ze zijn wie ze zijn en ze verwachten van mij niet anders." 

Het resultaat is volgens de jury een ingetogen, diep humaan portret in prachtig zwart-wit. "Wat een vreugd om te zien, deze film." De jury prees ook de warmte, oprechtheid en het vakmanschap van de film. De prijs is goed voor 2.000 euro en wordt geschonken door Sabam.

De Juryprijs voor Beste Internationale Documentaire gaat naar Piripkura van Renata Terra, Bruno Jorge en Mariana Olivia. De documentaire toont hoe inheemse bevolkingen in de Amazone bedreigd worden. Ook de indianenstam Piripkura, waarvan nog maar twee van de drie bekende leden, staat onder grote druk. Hun belangrijkste bezit is een fakkel die in 1998 is aangestoken en sindsdien niet meer is uitgegaan. De fakkel wordt gaandeweg een metafoor voor het uitdoven van diezelfde cultuur. Canvas zal de documentaire aankopen.

The Deminer van de Zweeds-Koerdische regisseur Hogir Hirori ten slotte wint de Juryprijs in de categorie Weten en Geweten. De documentaire volgt de Koerdische kolonel Fakhir die op militaire missie naar Mosul trekt met enkel een tang en een mes.