Direct naar artikelinhoud
Politiek

Nog geen paasakkoord: "Wat N-VA wil, is dood met de kogel voor Bacquelaine"

Premier Michel in de Kamer.Beeld BELGA

Bereikt premier Charles Michel (MR) nog voor de start van de paasvakantie een akkoord over het energiepact en de zware beroepen? Vooral dat laatste dossier zit muurvast. "Met wat N-VA wil, geef je pensioenminister Bacquelaine de dood met de kogel."

Tergend moeizaam loopt het dossier van de zware beroepen. We moeten dan wel binnenkort allemaal werken tot ons 67ste, wie een zware functie verricht zou wel sneller kunnen stoppen. Maar wie komt er dan in aanmerking? En hoeveel vroeger kunnen zij dan stoppen? Het is nog steeds over deze fundamentele vragen dat de coalitiepartners het niet eens zijn. Premier Michel riep gisteravond zijn topministers bij elkaar in de hoop vooruitgang te boeken.

Waar gaat het over? Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) werkte, na overleg met de vakbonden, een voorstel voor ambtenaren uit waarbij er rekening gehouden wordt met vier factoren: fysieke arbeid, moeilijke uren, veiligheidsrisico's en stress. Wie voldoet aan één van de factoren zou bij een volledige loopbaan twee jaar vroeger mogen stoppen. Wie aan twee factoren voldoet, zou tot maximaal vier jaar vroeger kunnen afzwaaien. Bij drie criteria loopt het op tot zes jaar. 

Alleen, dat is veel te ruim volgens N-VA. Onder de regering-Di Rupo werd al een regeling uitgewerkt waarbij het gros van de ambtenaren vanaf 2022 tot maximaal twee jaar vroeger op pensioen zou kunnen. Waarom nu onder die lat gaan? 

Tegelijk vreest N-VA, net als Open Vld, dat er te veel functies in aanmerking zullen komen voor een zwaar beroep. Bacquelaine werkte al een mogelijke lijst uit als werkdocument, met daarop onder meer ook bijna alle leerkrachten. Voor beide partijen is die lijst nog altijd veel te lang.  

N-VA focust op twee punten: de groep zware beroepers inperken en/of het tijdstip van pensionering uitstellen

Kapseizen bij bonden

Bacquelaine probeerde eerder deze week N-VA en Open Vld tegemoet te komen met een nieuwe nota, die lekte in De Tijd. Daarin maakte hij duidelijk dat enkel de effectief gewerkte periodes tellen als zwaar beroep, tijdskrediet of werkloosheid dus niet. Per jaar tellen maximaal 21 ziektedagen mee. Voor arbeidsongevallen en zwangerschapsverlof geldt een uitzondering. 

De Vlaams-nationalisten laten zich niet paaien. Want daar ligt niet de essentie voor hen. Ze willen dat meer mensen langer werken, wat nu volgens hen niet gegarandeerd is. "Anders kost dit de staat handenvol geld", klinkt het. Vandaar dat ze focussen op twee punten: de groep zware beroepers inperken en/of het tijdstip van pensionering uitstellen.

Alleen, de teksten moeten nadien nog naar de vakbonden. Het zijn zij die de uiteindelijke lijst van zware beroepen moeten opstellen. Door al te veel te sleutelen aan het voorstel van Bacquelaine riskeert de regeling voor de zware beroepen daar alsnog te kapseizen. Hij had al een informeel akkoord met hen op zak.

De regering houdt er rekening mee dat er tijdens de paasvakantie wordt voort gepraat

Welke onderhandelingsmarge krijgt Bacquelaine als hij straks naar de bonden trekt? N-VA en Open Vld hebben weinig vertrouwen en willen hem veel strenger voorstel op pad sturen, waar moeilijk op af te wijken is. Voor CD&V en MR is die strategie onaanvaardbaar. "Met wat N-VA wil, geef je Bacquelaine de dood met de kogel bij de bonden." 

Blijven praten

Daarnaast ligt ook het energiepact op tafel, dat de toekomst van onze energiebevoorrading uittekent. N-VA wil eigenlijk de deur openhouden om kerncentrales langer te kunnen openhouden, maar staat helemaal alleen. 

Het energiepact blijft voorlopig onaangeroerd, maar Michel wil een pakket aan bijkomende maatregelen toevoegen om N-VA te paaien. Zo moet er een prijsplafond komen voor grote verbruikers in de industrie, de zogenaamde energienorm. Ook moet de bouw van nieuwe gascentrales en ecologische alternatieven strikt worden opgevolgd. Tot slot wil Michel ook bekijken welke steunmaatregelen er zouden komen, mogelijk ook via Europa.  Hier valt over te praten, geven ze ook bij N-VA aan. 

Voor de andere zware dossiers, zoals de vergoeding van de Arco-gedupeerden, komt er voorlopig nog geen duidelijkheid. Ze kwamen nog niet op de regeringstafel.

De regeringstoppers zaten gisteravond bij ter perse gaan nog samen. Vandaag praten ze allicht verder. Binnen de regering houden ze rekening mee dat er tijdens de paasvakantie voort gepraat wordt.