Schoolkinderen eisen schone lucht

In Antwerpen nam ondermeer basisschool De Evenaar deel aan de actie.© Patrick De Roo

Een veertigtal scholen voeren vanmorgen actie tegen de slechte luchtkwaliteit in hun omgeving. Een derde van de locaties voor Vlaamse jeugd bevindt zich op een plaats waar de luchtkwaliteit zorgwekkend is, constateert burgerorganisatie Straten-Generaal.

Wle

In navolging van het Brusselse basisonderwijs voeren scholen verspreid over heel Vlaanderen vanmorgen actie voor een betere luchtkwaliteit. Dat gebeurt na een oproep van bezorgde ouders, verenigd in de actiegroep Filter Café Filtré.

Initiatiefneemster Annekatrien Verdickt verwacht dat de actie na de paasvakantie nog zal uitbreiden. 'De scholen die zich al hebben aangemeld, zullen na de paasvakantie ook deelnemen. Intussen blijven scholen toezeggen en bevestigden een aantal om ook na de paasvakantie deel te nemen. Het gaat dus zeker uitbreiden', zegt Annekatrien Verdickt.

De Brusselse ouders van Filter Café Filtré zullen de actie wekelijks voortzetten tot aan de verkiezingen in oktober 2018 en hoopt dat anderen volgen. 'We hebben niet van iedereen de bevestiging dat ze het volhouden tot aan de verkiezingen en we gaan er ook niet van uit dat elke school dat zal doen. Er zijn scholen die het wel elke week doen, maar er zijn er ook die een maandelijkse actie houden', aldus Verdickt.

Probleem bij één op drie scholenVolgens een analyse van Burgerorganisatie Straten-Generaal bevindt een derde van alle locaties voor Vlaamse jeugd zich op een plaats waar de luchtkwaliteit zorgwekkend is. Bij middelbare scholen zou dat zelfs bijna de helft zijn. De analyse is gebaseerd op officiële Vlaamse gegevens over de luchtkwaliteit, schrijft De Morgen. Meer dan 22.000 plaatsen werden opgedeeld volgens blootstelling aan stikstofdioxide (NO2).

Volgens de analyse van Straten-Generaal bevindt zo’n 35 procent van kleuter- en lagere scholen zich op een locatie met slechte luchtkwaliteit. Voor secundaire scholen valt de balans met 48 procent wat slechter uit. Bij crèches en buitenschoolse opvangplaatsen bijvoorbeeld gaat het over respectievelijk 35 procent en 33 procent.

'Foute' zone

Vorig jaar bleek al uit een analyse van De Standaard dat veel scholen zich binnen een straal van 500 meter van drukke wegen bevinden. Grote delen van onze binnensteden vallen binnen de ‘foute’ zone. Enkel de kerngebieden, zoals de zone rond de markt, zijn ‘safe’.

OP KAART