Politiek kibbelt over domicilie Van Overtveldt en Piet den Boer

Vlaams Belang-lijsttrekker Frank Creyelman klaagt aan dat twee topkandidaten van de stadslijst Vld-Groen-m+ en NV-A voor de gemeenteraadsverkiezingen officieel nog niet in Mechelen wonen. “Navraag bij de burgerlijke stand leert ons dat”, zegt hij. Zowel de stadslijst als N-VA betwisten dat.

Sven Van Haezendonck

De N-VA kondigde maanden geleden de verhuizing van minister Johan Van Overtveldt al aan om lijstduwer te worden in Mechelen, de stadslijst gewezen KV Mechelen-speler Piet den Boer als nieuw boegbeeld van m+. Wettelijk moeten ze hun domicilie in Mechelen hebben om er te kunnen opkomen.

© BELGA

“Het kan natuurlijk dat het met de lage lonen van voetbalcoach en minister moeilijk is om een stulpje te vinden dat aan de klasse van beide excellenties voldoet. Ik kan me voorstellen dat ze liever niet in de Gandhiwijk of op het Oud Oefenplein wonen waar de door Somers veel geprezen multicultuur een droom is geworden. Maar we zijn nu minder dan een voldragen bevalling voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dit wordt toch wel heel pijnlijk. Is het verkeerd te veronderstellen dat beide heren twee nepkandidaten zijn die de scores van hun partijen moeten opkrikken en de ‘domme kiezer’ misleiden. Wat hier gebeurt is niet meer of minder dan een voorspel tot domiciliefraude. Dat is in het verleden nog gebeurd”, zegt Creyelman, fractieleider en lijsttrekker voor Vlaams Belang.

“Minister Van Overtveldt heeft een woning gehuurd aan de Leuvense Vaart en hij woont er ook”, reageert Mechels N-VA-voorzitter Michiel Mentens. “Hij heeft me verteld dat zijn aanvraag tot domicilie loopt. Elke Mechelaar die verhuist, weet dat dit toch al gauw enkele weken kan duren”, stelt eerste schepen Marc Hendrickx (N-VA). Hij heeft ook een boodschap voor Creyelman. “Ik hoop dat we in Mechelen geen vuile spelletjes gaan spelen zoals dat in Antwerpen gebeurt”, zegt Hendrickx nog.

Ook burgemeester Bart Somers (Open Vld), kopman van de stadslijst, spreekt de beweringen van Creyelman voor een stuk tegen. “Piet den Boer is nog niet in Mechelen gedomicilieerd, maar hij heeft wel al een woning in de binnenstad. Om zich hier officieel te vestigen, heeft hij overigens nog even de tijd”, reageert Somers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER