Geldboete voor caféuitbaters die sterke drank schonken aan minderjarigen

© fvv/archief

De uitbaters van café 't Putje in Gent en de bvba achter de zaak zijn door de Gentse rechtbank veroordeeld tot geldboetes. Ze werden door controleurs van volksgezondheid tot vier keer toe betrapt op de verkoop van sterke drank aan jongeren.

Sander Luyten

De feiten speelden zich af in 2014 en leidden toen zelfs tot een campagne van het Gentse stadsbestuur in scholen om jongeren nog meer te wijzen op de gevaren van alcoholmisbruik. Over het serveren van drank in 't Putje kwamen steeds meer klachten van ouders en ook artsen die geïntoxiceerde jongeren over de vloer kregen.

Volgens de rechter is het nochtans heel duidelijk: het is verboden om sterke drank te serveren aan jongeren onder de 18 jaar en alcohol tout court aan jongeren onder de 16 jaar. Volgens de rechter schoten de uitbaters van 't Putje schromelijk tekort om dat verbod te handhaven. Zo vindt hij het niet volstaan om affiches met het verbod uit te hangen of om te werken met een stempelsysteem voor de verschillende leeftijdsgroepen.

Uitbater Ken K. krijgt nu een effectieve geldboete van 750 euro, zijn collega Alain J. van 900 euro. De bvba achter het café krijgt een boete van 1.500 euro effectief. Daarmee komt 't Putje er nog goed vanaf, want het parket had in totaal 6.000 euro geldboete gevorderd.

Dinsdagochtend werden overigens ook de uitbaters van een nachtwinkel in Klein Turkije in Gent veroordeeld tot een geldboete voor gelijkaardige feiten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen