Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Daarom kraken jouw knokkels (niet): wetenschappers vinden verklaring

Daarom kraken jouw knokkels (niet): wetenschappers vinden verklaring
Beeld rv

Wie doet het niet, af en toe eens duchtig de vingers 'stretchen'? Over de medische gevolgen daarvan is al veel gezegd en geschreven, maar waar het geluid van krakende knokkels vandaan komt, is al lang een wetenschappelijk mysterie. Een nieuw wiskundig model biedt mogelijk de verklaring. 

Een eerdere studie toonde al aan dat het geluid wordt veroorzaakt door het uiteenspatten van belletjes in het vocht rond het gewricht. Maar uit een andere studie bleek dan weer dat ook ná het gekraak nog belletjes te zien waren. Een eenduidige verklaring was er niet, dus besloten Vineth Chandran Suja en professor celdynamica Abdul Barakat van de École Polytechnique in Parijs het anders aan te pakken: met wiskundige vergelijkingen.

Met drie vergelijkingen vormen de onderzoekers een wiskundig model om het geluid van krakende knokkels te verklaren. In de eerste vergelijking beschrijven ze hoe de druk in het gewricht verandert als de vinger gekraakt wordt. In de tweede zien ze hoe de grootte van de belletjes wijzigt als gevolg van die drukverandering. En in de derde koppelen de onderzoekers de variatie in grootte aan het uiteindelijke geluid.

De studie toont ook aan waarom sommige mensen hun knokkels níét kunnen kraken

Uiteenspatten

In mensentaal: als je een knokkel kraakt, trek je je gewrichten uit elkaar, waardoor de druk op die gewrichten verlaagt. De grootte van de belletjes schommelt daardoor, en er zijn belletjes die uiteindelijk uiteenspatten en belletjes die dat niet doen. Resultaat: geluid.

De onderzoekers ontdekten ook dat de belletjes slechts gedeeltelijk moeten uiteenspatten om geluid te produceren. Daarmee is het mysterie opgelost van de twee tegengestelde studies die eerder werden uitgevoerd, want het kan best dat er nog belletjes rondhangen nadat de knokkels zijn gekraakt. 

De studie toont ook aan waarom sommige mensen hun knokkels níét kunnen kraken. Dat komt, zo stellen de wetenschappers, doordat de ruimte tussen hun gewrichten te groot is. Gevolg: de druk kan niet laag genoeg worden om geluid te produceren. 

Voor wie het wel kan – en er zelfs van geniet –, hebben Chandran Suja en Bakarat nog een tip: hoe sneller je je knokkels kraakt, hoe sneller de druk verandert, en dus hoe groter de kans dat ze geluid maken. 

Lees het volledige onderzoek hier.