Palestijn door Israëlische soldaten doodgeschoten bij manifestaties aan grens Gazastrook

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bij de grens tussen de Gazastrook en Israël is het tot botsingen gekomen tussen Palestijnse betogers en Israëlische soldaten, zo is ter plaatse vastgesteld. Daarbij is een 25-jarige Palestijn door soldaten doodgeschoten ten oosten van de stad Jabalia, zo heeft het ministerie van Gezondheid van de Palestijnse enclave gemeld. Volgens de Palestijnse Rode Halve Maan raakten 54 betogers gewond door geweervuur van Israëlische soldaten. Duizenden Palestijnen kwamen bij de grensbarrière bijeen ter gelegenheid van een protestbeweging onder de noemer "grote mars van de terugkeer" die zes weken zal duren. Ze eisen "het recht op terugkeer" voor de Palestijnse vluchtelingen en stellen de blokkade van de Gazastrook door Israël aan de kaak. De eerste dag van de beweging valt samen met de Dag van het Land, een jaarlijks eerbetoon aan zes Israëlische Arabieren die in 1976 gedood werden bij betogingen tegen de confiscatie van land door Israël.

De woordvoerder van het Israëlische leger bevestigde dat duizenden Palestijnen aan manifestaties deelnamen op "zes plaatsen" in de Gazastrook. "Ze duwen brandende banden naar de veiligheidsbarrière en gooien met stenen naar de Israëlische troepen, die middelen tegen oproer inzetten en in de richting van de voornaamste aanvoerders schieten", zei de woordvoerder.

De militaire en politieke leiders van Israël hadden gewaarschuwd dat het leger zonder aarzelen aan scherpschutters bevel zou geven het vuur te openen als inwoners van de Gazastrook het Israëlische grondgebied zouden proberen binnen te dringen. 's Ochtends vroeg was al een andere Palestijn gedood door Israëlische artillerie.

Bron: Belga