Gezond eten, daar heb je soms maar tien minuten voor nodig

Je hoeft geen uren in de keuken te staan als je een gezond hapje wil bereiden. Dat is de boodschap van ‘Your Healthy Fix’, een kookboek waarin gezonde foodie Esther Andries smoothies, bowls en andere lekkere recepten bereidt. “We hebben het allemaal druk, maar de meeste recepten uit mijn boek maak je op tien minuten”.

tib

Esthers zoektocht naar gezond eten begon bij haar eigen lichaam: ze kampte met migraine en had regelmatig darmklachten. “Ik heb alle mogelijke specialisten bezocht, maar geen enkele heeft me ooit gevraagd wat ik at. Dat is toch raar?”, zegt ze. “Ik ben dan maar zelf op zoek gegaan: ik las boeken en blogs en kwam tot de conclusie: alles begint bij gezonde voeding. Ik ben toen een vegan challenge van zes weken aangegaan en ik ben gezonder gaat eten. Mijn migraine en darmklachten verdwenen, mijn huid werd beter en ik had meer energie.”

Uit die gezonde levensstijl ontstond een ontbijt- en lunchbar, ‘Divers’ in Antwerpen, en nu ook een boek ‘Your Healthy Fix’, vol snelle, gezonde recepten. “We hebben het allemaal druk met ons leven, onze job en ons gezin, maar ik wil tonen dat het geen hele middag duurt om een gezond hapje klaar te maken. De meeste recepten uit het boek kan je op tien minuten maken.”

Tussen de ingrediënten vind je al eens een lepel chiazaad of gojibessen – superfoods waar Esther wel in gelooft. “Ik zie de superfoods als een aanvulling op een gezonde levensstijl. Als je elke dag frieten eet, zal wat chiazaad bij het ontbijt niet veel uitmaken. Maar ik voeg ze wel toe om net dat tikkeltje extra te geven, want ze bevatten wel veel vitaminen en mineralen op een kleine voedingsdichtheid. Bovendien bewaar je ze in ‘droge’ vorm: je kan maanden voort met een potje en zo heb je ze altijd in huis.”

Esther is zelf vegetarisch en noemt zichzelf een ’85 % vegan’. “Praktische haalbaarheid staat voor mij voorop: ik ga heel graag uit eten en dat is moeilijk als je helemaal veganist bent. Ik eet dus wel kaas of bereidingen met zuivel, en af en toe een stukje vis. Als je ergens zin in hebt, moet je jezelf dat niet ontzeggen”.

“Your healthy fix” is verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 24,99 euro. Voor meer info: www.borgerhoff-lamberigts.be

Pink Berry Bowl

Portie: 1 portie

Bereidingstijd: 7 min.

Nodig: blender

BASIS:

- 1 banaan

- 125 g frambozen, bevroren

- 1 el cashewnoten

- 1⁄4 tl vanillepoeder

- 100 ml amandelyoghurt

- 70 ml ongezoete amandelmelk 1 el gojibessen

TOPPING:

- 1⁄2 kiwi

- 4 frambozen, vers of bevroren 1 el kokosvlokken

Doe alle basisingrediënten samen in een blender.

Voeg eventueel nog een scheut amandelmelk bij als de textuur te dik lijkt.

Serveer in een kom en werk af met de kiwi, frambozen en kokosvlokken. Smakelijk!

W E E T J E : Voor een diepere rode, intense kleur kan je pitaya­poeder of rodebietenpoeder toevoegen. Deze kan je kopen in natuurwinkels en online. Zorg ervoor dat je een ongezoete versie koopt zonder additieven!

Kurkuma Powerballs

Portie: 10 à 15 bliss balls

Bereidingstijd: 15 min. + 3 uur in de koelkast

Nodig: blender

- 2 el kokosvlokken

- 6 dadels, ontpit

- 2 el kurkumapoeder

- 1 el kokosolie, gesmolten 2 el havervlokken

- 1 tl agavesiroop

- 1 el maca

Doe alle ingrediënten in de blender en blend ze tot een deegachtige consistentie. Opgelet, laat tussendoor af en toe je blender rusten en schraap intussen de randjes naar beneden.

Rol balletjes van het deeg en plaats voor minstens 3 uur in de koelkast. Smakelijk!

Matcha & Lime Smoothie

Portie: 1 portie

Bereidingstijd: 5 min

Nodig: blender

- 1 banaan, bevroren

- 1⁄2 groene appel

- 1 tl matcha

- 1 handvol spinazie

- 200 ml ongezoete kokosmelk sap en zeste van 1 limoen

- 1 tl spirulina

Voeg alles samen in de blender, mix it up! Blend alles tot een zacht en glad geheel.

Giet in een glas en serveer koud.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer