"Mark Zuckerberg moet verantwoordelijkheid nemen en debat aangaan"

Espen Egil Hansen, de hoofdredacteur van de Noorse krant Aftenposten, roept Facebook-oprichter Mark Zuckerberg op om het debat aan te gaan over censuur en de rol die zijn bedrijf speelt in het medialandschap. "Deze passieve aanpak is slecht voor de democratie."

Aftenposten haalde enkele weken geleden het wereldnieuws met een campagne om Facebook te dwingen de beroemde foto van het "napalmmeisje" uit de Vietnamoorlog toe laten. Een artikel van Aftenposten waarin die foto getoond werd, was namelijk door Facebook gecensureerd. De campagne had succes, want de sociaalnetwerksite besloot al snel om de foto toch toe te laten.

Maar daarmee is de kous niet af voor hoofdredacteur Espen Egil Hansen (foto onder). Hij ergert zich eraan dat Mark Zuckerberg, de CEO en oprichter van Facebook, zich ver weghoudt van het debat over de belangrijke rol die zijn bedrijf speelt in het medialandschap. Als Facebook communiceert is dat via anonieme mededelingen van een PR-bedrijf.

"Zuckerberg is de facto de machtigste hoofdredacteur ter wereld. Zijn invloed is groter dan die waar alle Rupert Murdochs van deze wereld kunnen van dromen", schrijft hij in een opiniestuk voor The Guardian.

"Facebook moet actief zijn in debat over eigen rol"

"We zijn op een punt gekomen dat Facebook, door controle te hebben over wat meer dan 1 miljard mensen zien elke dag, zo veel redactionele macht heeft dat Zuckerberg zijn verantwoordelijkheid moet nemen en het debat moet aangaan. De huidige passieve aanpak is slecht voor de democratie."

Volgens Hansen kan Facebook niet langer zeggen dat het een neutraal technologisch platform is en geen mediaspeler. Hij noemt het bedrijf een "frenemy" (een vijand die zich voordoet als een vriend, red.) van het volk. "Als democratische samenleving mogen we verwachten van het bedrijf dat het actief is in het debat over zijn eigen rol. Maar dat zal enkel beginnen als de man aan de top het wil."

Lees hier het volledige opiniestuk van Espen Egil Hansen.

Meest gelezen